Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Suikerarm voer voor recreatiepaard

Ik heb een 7-jarige Haflinger merrie, die ik recreatief rijd. Ze is wat druk en wat aan de dikke kant. Daarnaast is ze afgelopen zomer voor het eerst hoefbevangen geweest. Nou weet ik niet goed wat ik haar het beste kan voeren.

Ik dacht zelf aan de Pavo Nature’s Best, omdat het suikerarm is. Maar toen zag ik laatst op de verpakking staan dat het suiker/zetmeel gehalte 18% is. Is dit nu veel of weinig? Kunnen jullie mij adviseren in welk product ik het beste mijn paard kan voeren?

Antwoord

Je schrijft dat je recreatief rijdt en dat je Haflinger te dik, heet en gevoelig voor hoefbevangenheid is. Je vraagt je af welk krachtvoer je het beste kunt voeren.

Pavo Nature’s Best
Pavo Nature’s Best is een muesli die zeer geschikt is voor pony’s en paarden die recreatief gereden worden. Deze muesli be3vat geen herle haver, wat voor jouw temperamentvolle paard een voordeel is. Je paard is ook wat dik, wat betekent dat je paard meer energie binnen krijgt, dan dat ze nodig heeft. Omdat Pavo Nature´s Best weinig energie bevat, zou je haar met deze muesli in combinatie met veel beweging dus ook weer mooi op gewicht kunnen krijgen.

Gevoelig voor hoefbevangenheid
Je paard is afgelopen zomer hoefbevangen geweest. Hoefbevangenheid kan verschillende oorzaken hebben, waarvan voeding er één kan zijn. Als de oorzaak van de hoefbevangenheid voeding is geweest, is het belangrijk dat je een krachtvoer voert met lichtverteerbare koolhydraten. Doordat de granen in Pavo Nature’s Best gepoft zijn, worden ze optimaal verteerd. Hiermee verklein je dus het risico op hoefbevangenheid. Tevens zijn de sukers in het gras vaak de boosdoener, dus wees voorzichtig met weidegang.

Suikerarm en laag in eiwit
Het klopt dat het suiker/zetmeel gehalte 18% is. Echter is hiervan slechts 2% suiker. Er is geen suiker aan het product toegevoegd. De suiker die erin zit, komt van nature in de grondstoffen voor. Overigens is een suiker/zetmeelgehalte van 18% in totaal erg laag. Er zijn voeders die nog lager zitten, maar dat zijn geen volledige voeders, wat betekent dat  ze te weinig voedingsstoffen bevatten en dat je daarnaast nog brokken moet voeren (met hoge suiker/zetmeelgehaltes). Van alle complete krachtvoersoorten heeft Nature's Best het allerlaagste in Nederland. Kijk en vergelijk zelf maar eens op de website Voervergelijk

PavoNature’s Best is ook laag in eiwitten. Een paard dat recreatief gereden wordt kan voor het lichaamsonderhoud en –opbouw de meeste eiwitten uit kwalitatief goed ruwvoer halen. Er is dan nog slechts een kleine hoeveelheid eiwitten uit het krachtvoer nodig.

Structuurrijk
Pavo Nature’s Best is een zeer structuurrijke muesli doordat er luzerne en spelt in zit. Dit zorgt ervoor dat je paard goed op de muesli moet kauwen, waardoor het de vertering en daarmee de natuurlijke darmflora ondersteunt.

Voeradvies
Pavo Nature's Best is een complete muesli. Als je naast een rijke ruwvoergift je haflinger 750 gram Pavo Nature’s Best (is 1 standaard voerschep) per dag geeft, dan krijgt ze alle vitaminen en mineralen binnen die ze nodig heeft.
Als je paard dik blijft, kun je beter het krachtvoer verder reduceren, of weg laten. Echter moet je dan wel een compleet vitaminen- en mineralen supplement (zoalsPavo SummerFit) bijvoeren en extra ruwvoer verstrekken.

Weidegang is snel een dikmaker en kan veel suikers bevatten. Het is voor je Haflinger belangrijk de weidegang rustig op te bouwen en de grasinname te beperken door stripbegrazing, graasmasker of minder uren weidegang. Vrije beweging is wel essentieel voor je Haflinger, dus houd haar de rest van de dag in een zandpaddock met stengelig hooi.