Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Van voer naar energie, hoe werkt spijsvertering

Wilde paarden besteden ongeveer 60% van hun tijd aan het verzamelen van voedsel. Zij krijgen hun voedsel voornamelijk binnen door te grazen. In de winter vullen ze hun voedselpakket aan met bast, takjes en wortels. Het paard is dus van nature gewend (en dus ook gebouwd) om kleine porties te eten, voortdurend te bewegen en te leven van energiearm en vezelrijk gras. De spijsvertering van jouw paard is hier nog altijd helemaal op ingericht.

Wat gebeurt er in het lichaam van je paard als het eet? Hieronder lees je alles over het spijsverteringskanaal en de opname van voedingstoffen.

De weg van voer naar mest

Tussen de mond en de mest vindt de spijsvertering plaats. De spijsvertering is bepalend voor de energievoorziening van je paard. Het spijsverteringskanaal bestaat uit de volgende onderdelen:

Mond

Een paard is erg kieskeurig als het om voeding gaat. Met zijn gevoelige lippen tast het paard het voedsel af en voelt of het eetbaar is. Zodra er scherpe stekels of harde delen aan het voedsel zitten, zal jouw paard het niet willen eten.
Gezonde tanden en kiezen zijn erg belangrijk. Wanneer je paard namelijk last heeft van pijn in de mond zal het minder goed kauwen. Hierdoor wordt het voedsel niet goed verteerd, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Voor 1 kg hooi heeft jouw paard ongeveer 40 minuten kauwtijd nodig. Het produceert in deze periode maar liefst 3 tot 3,5 kg speeksel. Bij krachtvoer ligt dit anders. Daar hoeft een paard slechts 10 minuten te kauwen om een kg te kunnen opeten. Het paard maakt dan ook maar 1 kg speeksel aan om het voer te kunnen doorslikken. Ruwvoer wordt dus met veel meer vocht gemengd en doorgeslikt dan krachtvoer.

Maag

Paarden hebben een relatief kleine maag. De maag is zo klein omdat de voorouders van paarden verspreid over de dag kleine porties aten. Een grote maag was dus niet nodig. Het is daarom beter om jouw paard meerdere keren per dag kleine porties krachtvoer en ruwvoer te geven. Bijvoorbeeld 3 tot 4 keer per dag. Probeer je paard bovendien iedere dag even te laten grazen in de wei.

Dunne darm

Vanuit de maag stroomt het voedsel naar de dunne darm. Hier worden vooral de gemakkelijk verteerbare componenten verteerd, zoals zetmeel, eiwit en vet.

Blinde en dikke darm

De blinde en de dikke darm zijn bij het paard - in vergelijking met de dunne darm - erg groot. Hier wordt al het overige voedsel verteerd. In de dikke darm leven enorm veel bacteriën die de vezels en overige voedingsbestanddelen verteren. Bij dit proces komen stoffen vrij die we vetzuren noemen. Dit valt op te delen in propionzuur en boterzuur. Deze stoffen zijn energiebronnen voor jouw paard. Wanneer het rantsoen voornamelijk uit ruwvoer bestaat, dan haalt het paard 40 tot 60 % van al zijn energie uit de vertering in de dikke darm. Bovendien is het ook voor de gezondheid van paarden erg belangrijk dat er een goed werkende dikke darm is, die gevuld is met ruwvoer. Komt de dikke darm stil te liggen, dan kan het paard hier flinke klachten van ondervinden.
 De darmen

In de darmen worden voedingsstoffen uit het eten opgenomen in het bloed. De dunne darm kan niet veel van deze stoffen tegelijkertijd aan. Nog een reden om jouw paard verdeeld over de dag kleine porties te voeren. Het krachtvoer dat aan paarden wordt gegeven, wordt voornamelijk in de dunne darm verteerd. De dunne darm is eveneens het enige deel van het maagdarmkanaal waar vitamines, mineralen (bijvoorbeeld calcium en fosfor) en sporenelementen (bijvoorbeeld zink, koper en selenium) kunnen worden opgenomen in het bloed. Het voedsel zit slechts 1,5 uur in de dunne darm.

Ruwvoer als hooi, kuil en gras bevat voornamelijk voedingsvezels die niet in de dunne darm verteerd kunnen worden.