Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Verklaring van het havereffect

 

Men roept altijd dat paarden heet worden van haver. Nu je weet hoe spieren werken is die opmerking wel te begrijpen. Haver bevat veel zetmeel, zetmeel wordt afgebroken tot suikers en die zijn snel beschikbaar voor de snel werkende spieren. Maar een paard dat hard werkt heeft deze energie ook echt nodig.

Hoe komt het dan dat sommige paarden heet worden van een beetje haver?

Suiker in het lichaam prikkelt in de hersenen de productie van de stof ‘serotonine’.
Serotonine is het zogenaamde ‘gelukshormoon’, bij ons mensen komt er bijvoorbeeld ook serotonine vrij als we chocolade eten. We noemen het ‘gelukshormoon’ omdat het maakt dat we ons goed voelen; ‘je kunt de wereld aan’.

Bij een paard werkt dit precies zo. Het eten van haver stimuleert de productie van serotonine waardoor je paard zich bijzonder ‘blij en energiek’ voelt; ‘hij kan de wereld aan’. Het is wel zo dat de gevoeligheid voor dit effect individueel bepaald is. Niet ieder paard reageert even sterk. Is je paard erg gevoelig voor haver en heeft hij toch krachtvoer nodig, dan is Pavo Nature’s Best een geschikte muesli voor jouw paard. Het is 100% havervrij.


Haver