Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Vitamine E en Selenium voor paarden: bijvoeren of niet?

Als je actief bent in de sport weet je hoe belangrijk vitamine E en selenium zijn voor de spieren van een paard. Maar waarom is dat eigenlijk? Wat gebeurt er precies in die spier? En moet je een sportpaard altijd een extra supplement bijvoeren of niet?

Waarom is Vitamine E en selenium belangrijk voor paarden?

Daar waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Oftewel, bij iedere vorm van arbeid komen afvalstoffen vrij; een auto produceert uitlaatgassen bij het verbranden van de brandstof, zo produceert een spier ook afvalstoffen bij de arbeid. Bij een paard is het belangrijk dat die afvalstoffen goed kunnen worden afgevoerd en dat de spieren ook weer worden opgebouwd.

De afvalstoffen die een spier produceert zijn:

  • vrije radicalen
  • peroxiden

Deze afvalstoffen worden in de spier onschadelijk gemaakt, doordat Vitamine E en selenium ze ‘neutraliseren’. Vrije radicalen worden rechtstreeks geneutraliseerd door Vitamine E. Peroxiden worden indirect (via een andere stof) geneutraliseerd door selenium. Vitamine E is een anti-oxidant, die ervoor zorgt dat spierschade na het werk voorkomen wordt. Andere anti-oxidanten zijn vitamine C en selenium. Spierschade bij je paard kun je herkennen door spierpijn, stijfheid en wanneer een paard te lang moet herstellen na een intensieve training.

Welke vitamine E?

Er zijn twee varianten van vitamine E op de markt: een natuurlijke (d-alfa-tocoferol) en een syntetische (dl-alfa-tocoferol). Natuurlijke vitamine E wordt veel beter opgenomen door het paardenlichaam dan synthetische. Het grootste gedeelte van de behoefte aan vitamine E kan je paard gewoon uit het gras laten. Als je paard genoeg op de wei staat krijgt hij al meer binnen dan de basisbehoefte.

Vitamine E tekort

Vitamine E heeft moeite om stabiel te blijven wanneer het warm wordt. Dus als je hooi en kuilgras opslaat, neemt het gehalte af. Daarom kan het zijn dat je paard een extra aanvulling nodig heeft naast dit ruwvoer. Vooral paarden die dus niet op gras komen en/of de wintermaanden speelt dit een rol. In veel krachtvoer zit al vitamine E, net zoals in Pavo Vital. Pavo Vital is een dagelijkse balancer die meer dan voldoende vitamine E aanvult voor een volwassen paard. Wanneer je je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid houdt, kan er normaal gesproken eigenlijk geen tekort ontstaan. Een dierenarts kan onderzoeken of je paard nog meer nodig heeft.

Hoeveelheid vitamine E en selenium

Van Vitamine E heeft je paard een behoorlijke hoeveelheid nodig. Volgens het National Research Council is de basisbehoefte van een volwassen paard per dag 500 mg vitamine E. Bij licht werk gaat dit al omhoog naar 800 mg per dag en bij zware arbeid is het zelfs 1000 mg per dag. Van selenium hebben ze maar een klein beetje nodig. Selenium is een sporenelement, dat niets anders is dan een mineraal waar maar een kleine hoeveelheid van nodig is. Het vervelende van selenium is dat het verschil tussen de optimale hoeveelheid en een te grote hoeveelheid heel klein is. Je hoeft maar een beetje teveel te geven en het is al niet meer gezond voor een paard. Pas hier dus goed mee op! De kans op een tekort aan selenium komt bij een rantsoen van alleen ruwvoer echter al eerder voor. In Nederland is op veel plekken de bodem namelijk selenium arm.

Teveel vitamine E en selenium

In de meeste vitamine E-supplementen zit ook selenium toegevoegd. Dit komt omdat deze twee stoffen samenwerken, mits de verhouding goed is. Een paard kan een overmaat aan selenium helaas niet zo gemakkelijk uitscheiden. Een overmaat aan bijvoorbeeld zout of eiwit wordt uitgescheiden door de nieren en uitgeplast. Dat systeem werkt voor selenium niet. Wanneer een paard te veel selenium in zijn lichaam heeft, slaat hij het ergens op waar het uiteindelijk wel zal verdwijnen: in de hoeven en de staart en manen. Op deze plaats kan selenium geen schade aanrichten aan organen, maar ook in manen en hoeven hoort het niet thuis en komt het de kwaliteit niet ten goede. Soms ontstaat zelfs haaruitval. Daarom is het belangrijk dat je je paard wel voldoende selenium geeft om de spieren te verzorgen, maar pas op dat je niet teveel geeft, want dat is niet gezond.

Conclusie: vitamine e en selenium bijvoeren of niet?

Kortom: kijk eerst naar het basisrantsoen van je paard voordat je een supplement gaat bijvoeren. In een balancer, zoals Pavo Vital, zit normaal gesproken genoeg vitamine E en selenium voor een volwassen paard, maar als je merkt dat je paard snel stijf is na het werk kan het raadzaam zijn om eens wat nader onderzoek te doen.

Vitamine-e-en-selenium-voor-paarden-bijvoeren

Pavo Vital

Dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer