Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voeradvies voor recreatie/lichte sport

ik heb een KWPN merrie merrie van 17 jaar en 1.70m. Ik lease haar. Ze staat nu nog 24/7 buiten op redelijk kort gras, als er niet voldoende gras meer is, worden ze bijgevoerd met kuilgras. Ik rijd haar 4 tot 5x per week, ong 45min. Ze krijgt van de eigenaresse prestatie-brok (geen specifiek merk), maar ze krijgt alleen voer als ik er ben en dan 1kg. Dus 4x per week 1kg brok.

Ik denk dat het te weinig is voor wat ze moet doen, leeftijd, etc. maar ik moet eerlijk bekennen ook niet zo thuis te zijn in voeding. Nu heb ik via Horse Event Pavo Nature's Best op proef. Hoe kan ik dit het beste aan haar voeren?? In combi met brok, alleen muesli (wordt erg prijzig voor mij denk ik). Het paard is niet mager (erg ronde buik), haar gebit is redelijk, er wordt een afspraak met de tandarts gemaakt voor controle

Antwoord

Je geeft een goede beschrijving van je situatie. Ik vat je vragen kort samen:

  • Je vraagt je af of je paard niet te weinig voer krijgt, in verhouding met de prestatie die ze moet leveren (ze krijgt 4 keer per week 1 kg prestatiebrok);
  • Je wilt weten hoe je Nature's Best kunt gaan voeren.

Ik zal beginnen bij de eerste vraag. Je zegt dat je paard niet te mager is en een ronde buik heeft. Een ronde buik geeft aan dat je paard voldoende ruwvoer krijgt. Het feit dat je paard niet te mager is, betekent dat ze voldoende energie binnen krijgt voor de prestatie die ze moet leveren. Ze krijgt de juiste hoeveelheid voer.
Echter ze krijgt alleen krachtvoer op de dagen dat je haar rijdt, 4 keer per week. De overige 3 dagen krijgt ze geen krachtvoer.
Dit is prima, alleen krijgt ze op de rustdagen niet voldoende vitaminen en mineralen binnen. Krachtvoer gaan geven op de dagen dat je niet rijdt, is geen goede optie, want dan zal ze snel te dik worden. Ik kan je dan ook adviseren om op de dagen dat je niet rijdt, haar een vitaminen- en mineralensupplement bij te voeren, aangezien ze niet voldoende vitaminen en mineralen uit het gras en kuil kan halen.

Nu je tweede vraag, hoe je Pavo Nature's Best kunt gaan bijvoeren. Ik ben blij dat het zakje/ emmertje dat je op Horse Event kreeg je goed bevallen is. Je merrie krijgt nu een prestatiebrok zeg je. Hier doet ze het goed op als ik jouw verhaal zo lees.
Als je over wilt gaan op Pavo Nature's Best is het goed om te weten dat dit geen prestatiemuesli is, maar een onderhoudsmuesli, met een lagere energiewaarde dan je prestatiebrok. Je kunt hier rustig op over gaan, maar dan moet je in verhouding meer geven dan de prestatiebrok.

Als je een emmertje op proef hebt, kun je deze rustig opvoeren door haar een handje te geven ter beloning na het rijden. Als je er over denkt om over te stappen op een muesli, adviseer ik je een sportmuesli die ongeveer gelijk staat aan prestatiebrok. Je zou dan de Pavo SportsFit kunnen nemen. Dit is (net als de Pavo Nature's Best) een volwaardige muesli, waarbij je dus geen brok naast hoeft te voeren. Deze muesli's zijn geschikt als volledig voer en kunnen ook in combinatie met brokken, dat is voordeliger voor jou. Bij Pavo Nature's best past Pavo Condition eXtra als brok, bij Pavo SportsFit past Pavo AllSports goed als brok. 

Mijn adviezen op een rijtje:

  • Je paard krijgt momenteel voldoende energie binnen voor de prestatie die ze moet leveren, haar leeftijd speelt geen rol zo lang ze goed in conditie blijft en goed blijft eten;
  • Voer haar op de dagen dat ze geen krachtvoer krijgt een vitaminen- en mineralensupplement bij, bijvoorbeeld een Pavo Summerfit Koek of Pavo VitalComplete;
  • Je hoeft geen muesli bij te voeren. Als je dit graag wilt adviseer ik een sportmuesli, bijvoorbeeld Pavo SportsFit
  • Je kunt ook prima Pavo Nature's Best voeren, maar hiervan moet je in verhouding meer geven, omdat er minder energie in zit.
  • Beide Pavo muesli's kun je zowel alleen voeren, als in combinatie met brok, bijvoorbeeld Pavo Condition eXtra (onderhoudsbrok) of Pavo AllSports (sportbrok).

Succes
GroomingConsultant
Emma Hintzpeter