Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voerbehoefte van het oudere paard

Behalve voor de stoffen eiwit en fosfor geldt dat de behoefte aan voedingsstoffen bij oudere paarden in principe niet verandert. Alleen het systeem werkt minder goed. Omdat het paard vaak minder goed kan kauwen en de opname minder efficiënt is, mag het rantsoen meer voedingsstoffen bevatten.
De voeding moet tegelijkertijd heel goed verteerbaar zijn en voldoende vezelrijk voor een gezonde darmwerking. Licht verteerbaar voer is beter opneembaar.

Vitaminen en mineralen

Zink, selenium en koper

Seniorenpaarden hebben een hogere behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen, zoals zink, selenium en koper. Zink speelt een rol bij de haar- en huidstofwisseling en is belangrijk voor het immuunsysteem. Selenium beschermt de lichaamscellen en maakt deel uit in de spierstofwisseling en de groei.

Net zoals bij veulens die moeten groeien is het bij oudere paarden van belang dat nieuwe cellen worden gevormd om bijvoorbeeld gewichtsverlies te voorkomen. Koper speelt een rol bij de synthese van eiwitten voor pezen en kraakbeen en bij de pigmentering van het haar.

Calcium, natrium en fosfor

Het rantsoen voor oudere paarden mag niet teveel calcium, fosfor en natrium bevatten. Al deze voedingsstoffen moeten via de nieren uitgescheiden worden. Mogelijk is de nierfunctie verminderd op oudere leeftijd en hierdoor kunnen afvalstoffen veel minder goed worden afgevoerd.

Vitamine C

Naast mineralen en sporenelementen hebben oudere paarden extra vitaminen nodig. Vitamine C is een stof die gezonde paarden normaal zelf kunnen aanmaken. Op latere leeftijd gaat dit steeds minder goed, dan is het nodig vitamine C via de voeding toe te dienen.

Door verminderde opname van ruwvoer en vezels worden de bacteriën in de darmen niet gestimuleerd om vitamine B en K aan te maken. Door extra vezels te voeren, bijvoorbeeld door SpeediBeet te geven  kun je de aanmaak van deze essentiële vitaminen stimuleren.

Hoogwaardige eiwitten en vetten

Een gemiddeld werkend paard heeft behoefte aan een eiwitgehalte van 8-10% in zijn voer. Bij oudere paarden bedraagt dit percentage 14-16%. dit is nodig om de spieren en lichaamsconditie op peil te houden. Het gaat hierbij vooral om het gehalte aan essentiële aminozuren in goed opneembare vorm.

Hoogwaardige eiwitten in paardenvoer zijn vooral in vorm van sojabonen en luzerne beschikbaar. Luzerne bevat naast hoogwaardige eiwitten een hoog gehalte aan biotine en natuurlijke vitamine A voor de weerstand van het oudere paard.

Sojabonen bevatten naast hoogwaardige eiwitten ook zeer gezonde olie. Olie en omega-3-vetzuren zijn een prima enegriebron voor oudere paarden. Oudere paarden met gewichtsverlies of paarden met een druk karakter hebben baat bij een vetrijk rantsoen. 

 

 

 

 

 


oudere paarden hebben andere voedingsstoffen nodig