Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voermanagement

 

De basisprincipes voor het voeren, verzorgen en houden van paarden.

Weet hoe zwaar je paard is
Om te bepalen wat en hoe je moet voeren, is het van belang te weten hoe zwaar je paard is. Met een weegschaal in de buurt is dit het meest nauwkeurig. Voor alle andere situaties bestaat er een handig meetlint waarmee je in één oogopslag het gewicht van je paard kan aflezen.

Voedingsschema

Verdeel krachtvoer over 3 porties per dag.
Verdeel ruwvoer wanneer je paard niet op de weide staat over minstens 4 porties per dag.

Als het paard snel dik wordt, is het aan te raden een hooisoort te nemen met veel structuur en een lage energiewaarde. Zo kan jouw paard constant eten, vult de maag zich goed, maar krijgt het toch geen overmaat aan voedingsstoffen binnen.

Geef ’s avonds veel hooi voor de nacht, dan blijft het paard lekker lang bezig.
Geef 's morgens eerst hooi, dan krachtvoer.
Het beste is als je paard elke dag zoveel mogelijk naar buiten (weide) kan, in ieder geval een paar uur. Zorg er tijdens de wintermaanden voor dat het paard minstens 3 tot 4 uur uit de box komt (liefst niet aansluitend, maar verdeeld over de dag).

Voeding & training

Paarden werken niet graag met een volle buik. Zorg er daarom voor dat er minstens 2 uur zit tussen het voeden van krachtvoer en het dagelijks trainen van jouw paard. Heb je deze tijd niet, geef dan na het rijden krachtvoer.

Bij een zware inspanning, geef dan voor de laatste keer krachtvoer 2 tot 3 uur voor het rijden.
Vanaf 15 minuten na het voeden van krachtvoer komen de opgeloste suikers en zetmeel als glucose in het bloed. Eerst stijgt de hoeveelheid glucose, maar deze daalt weer snel omdat het paardenlichaam de glucose gaat opslaan als reserve-energiebron.
Ongeveer 2 uur na het voeden van krachtvoer heeft het paard het laagste glucosegehalte in het bloed (suikerdip). Dit kan een negatief effect hebben op intensieve prestaties zoals zware trainingen en wedstrijden.

Het voeren van hooi voor of na wedstrijden is nooit een probleem.
Zorg dat je paard helemaal op adem en temperatuur is, voordat het weer eten krijgt. Na afloop van een wedstrijd is het geven van water belangrijker dan het geven van voeding.

 Belang van water

Water is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor een paard. Als een paard 2% van zijn vocht verliest, is de sportprestatie 20% lager. Verliest een paard 5%, dan is sport onmogelijk en bij een verlies van 10% volgt de dood.

Een paard kan binnen een uur behoorlijk wat vocht verliezen en dat moet zo spoedig mogelijk aangevuld worden om het paard goed te laten herstellen. Bij met namen duurprestaties is het dus enorm belangrijk om het paard te stimuleren te drinken.

Voeding & transport

Paarden moeten zich tijdens een transport flink inspannen om te blijven staan (balanceren). Als je langer dan 3 uur moet reizen, is een pauze aan te raden om water te geven en het hooinet te checken. Ook is het verstandig het paard er dan even uit te halen om het te laten plassen, want paarden plassen niet graag in de trailer.
Ben je op weg naar een wedstrijd, zorg dan dat je op tijd aankomt op het terrein, zodat het paard minimaal een half uur rust heeft voordat je met losrijden begint.