Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Vul zouten op tijd aan

Waar warmte is, is ook vaak zweet. Wanneer je paard sterk zweet, verliest het met het vocht ook de belangrijke lichaamszouten zoals Natrium, Chloride, Kalium en Calcium. Bij een tekort aan elektrolyten kan je paard minder goed vocht vasthouden, vermindert de elasticiteit van de huid en gaat het uithoudingsvermogen achteruit.

Zweet

Hoeveel zweet een paard eigenlijk? Bij een temperatuur van 20 graden en lichte/matige arbeid (30 min. stap, 20 min. wisselend tempo draf) verliest een paard ongeveer 4 liter zweet. Deze 4 liter zweet bevat ongeveer 40 gram lichaamszout. Bij diezelfde 20 graden, maar dan matige/zware arbeid (20 min. stap, 20 min. draf en 20 min. galop) verliest een paard maar liefst 10-12 liter zweet, en daar zit 100 gram zout in.

Zouten

Zouten, de zogenaamde elektrolyten, zijn erg belangrijk voor de vochthuishouding van je paard. Als je paard te weinig zouten opneemt, droogt je paard uit. Hoe kan dat?? Een goede zoutbalans houdt een goede vochtbalans in stand. Als paarden zout opnemen, wordt de dorstprikkel opgewekt en zullen ze actief water gaan drinken. Paarden die zweten zijn veel zout verloren, waardoor de drinkprikkel weg gaat. Ze zijn slapper, ogen futloos, hebben weinig energie en willen niet meer werken. Dit zijn allemaal signalen die je goed in de gaten moet houden.

Liksteen

Je paard krijgt zouten binnen via ruwvoer en krachtvoer, maar de hoeveelheid die ze daarmee binnen krijgen is voor sportpaarden lang niet voldoende. Op warme dagen en/of door inspanning stijgt de behoefte aan electrolyten sterk. Het is een optie om je paard een zoutblok te geven, maar als een 10 kg liksteen in de zomer niet binnen 2-3 maanden door je paard wordt opgegeten, krijgt je paard te weinig zout binnen. Een liksteen is dus niet altijd de beste oplossing.

Oplossing

Wat is dan wel de oplossing? Actief zout of elektrolyten bij gaan voeren! De eerste stap is bewust worden van hoe het lichaam van je paard werkt en hoeveel zout hij eigenlijk nodig heeft. Je kunt gewoon de zoutpot pakken en elke dag bijvoorbeeld 10-20 gram zout door het voer opmengen. Let dan wel op dat je geen normaal tafelzout geeft, maar niet-gejodeerd zout. Ook kun je kiezen voor een elektrolytenmix, zoals Pavo E’lyte.
Niet alle paarden vinden zout erg lekker, en ze zijn experts in het scheiden van hun voer en het toegevoegde zout. Soms eet een paard zijn hele maaltijd niet meer op, waardoor hij te weinig voeding binnenkrijgt. Smaak is dus belangrijk, daarom geven we bij Pavo geld terug als je paard de Pavo E’lyte niet wil eten.

Bron: Evelien de Vries voor BIT website, juni 2015


een paard zou toegang moeten hebben tot een liksteen

Let op

Het is altijd goed om een liksteen aan te bieden aan paarden. En actief bijgeven van zout rondom warme dagen en dagen dat je paard hard moet werken is ook zeer aan te bevelen. Let echter wel op dat je niet elke dag zout bij gaat voeren als het niet nodig is. Dagelijks een flinke hoeveelheid zout geven kan namelijk het ontstaan van maagzweren bevorderen of bestaande zweren verergeren. Is jouw paard gevoelig voor maagzweren? Overleg dan met je dierenarts over het toevoegen van zout en de dosering.”