Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Waarom paarden moeten kauwen

Kauwen is ontzettend belangrijk voor paarden. Het is het begin van het verteringsproces. Het voedsel wordt fijngemalen en gelijk vermengd met speeksel, om dan als een dunne pap naar binnen te glijden. Mensen eten drie keer per dag. Als wij aan eten denken of iets lekkers ruiken loopt het water ons al in de mond. Oftewel: een mens kan speeksel aanmaken wanneer we maar willen.

Meer speeksel door meer kauwbewegingen 

Bij een paard werkt het anders. Die produceert alleen speeksel tijdens het kauwen. Dat werkt prima voor een paard in de vrije natuur, die de hele dag rondloopt en eet. Tegenwoordig bewegen paarden vaak minder, omdat ze meer op stal worden gehouden en minder moeite hoeven te doen om voedsel te vinden. Ze zijn niet de hele dag meer bezig met eten, dit wordt meestal verdeeld over twee à drie voerbeurten per dag. Daar is het paardenlichaam eigenlijk niet op ingesteld. 

Hoeveel speeksel er wordt aangemaakt door een paard, hangt af van de hoeveelheid kauwbewegingen. Hinnen: ,,Bij het eten van een kilo hooi, waar een paard best lang mee bezig is om het op te eten, wordt 3 tot 4 liter speeksel geproduceerd. Een kilo krachtvoer is in tien à vijftien minuten weg en dit levert maar één liter speeksel op…” Speeksel is niet alleen nodig als verdunningsmiddel, het zorgt ook dat de zuurgraad in de maag niet te hoog oploopt. Dat voorkomt problemen als maagzweren en koliek.

Wil je het goed doen voor je paard en hem zoveel mogelijk laten kauwen, meng dan je dagelijkse krachtvoer met Pavo Daily Plus

Bekijk hier de video over Pavo DailyPlus