Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Wanneer is een paard oud?

Wanneer is een paard nu oud? Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Dit hangt namelijk af van de gezondheid van het paard, het ras en de verrichte arbeid.

Vroeger en nu

De functie van het paard is verschoven van werkpaard naar recreatiedier. Vroeger, toen paarden nog hard moesten werken op het land, lag de top tussen de 5 en 10 jaar. Tegenwoordig is een paard van 30 jaar geen uitzondering meer.

Gebitsproblemen

Een paard heeft 12 snijtanden en 24 kiezen. Tot een leeftijd van 12 à 15 jaar groeit een kies vanuit de wortel. Vanaf dat moment groeit de kies omhoog en loopt de wortel terug in kwaliteit. Uiteindelijk is de wortel niet sterk genoeg meer om de kies vast te houden en valt deze uit.
Door de jaren heen slijten kiezen ongelijk af. De haken die hierdoor ontstaan kunnen pijnlijk in de wang prikken en maken dan het kauwen moeilijker. Laat het gebit van je paard daarom ieder jaar door de tandarts nakijken.

Gebitsproblemen zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen.
Wees alert als je paard

 • vermagert;
 • knoeit met zijn eten;
 • heel langzaam eet;
 • proppen maakt van ruwvoer;
 • gaat knarsetanden;
 • geen aanleuning wil nemen tijdens het rijden.

Slijtage van gewrichten

In gewrichten zit kraakbeen, dit is zacht botweefstel dat ervoor zorgt dat de botten in het gewricht soepel kunnen bewegen. Bij oudere paarden slijt dit kraakbeen langzaam weg waardoor de botten tegen elkaar komen. We noemen dit artrose, het veroorzaakt pijn bij het bewegen.
Slijtage kun je niet genezen maar de dierenarts kan tegenwoordig wel veel doen om het proces te vertragen en de pijn te verzachten. Zorg er in ieder geval voor dat je paard blijft bewegen. Rust roest!

Spijsverteringsproblemen

Ondanks goede zorgen en voldoende eetlust kunnen oudere paarden soms toch mager worden. Het lijkt wel of ze meer eten nodig hebben om op gewicht te blijven, ook al werken ze minder of helemaal niet meer. Ook zijn ze wat gevoeliger voor het ontwikkelen van koliek.

Als er geen gebitsproblemen zijn en je ontwormt je paard regelmatig dan is de waarschijnlijke oorzaak veranderingen in de spijsvertering. Een ouder paard is minder goed in staat de voedingsstoffen die hij binnenkrijgt te benutten. Dat geldt zowel voor ruwvoer als voor krachtvoer.Leeftijd in mensenjaren

Feit is wel dat vanaf een leeftijd van zo’n 16 jaar het lichaam van een paard verandert. Er verschijnen wat grijze haren, de bespiering loopt terug, de stofwisseling verloopt trager, de natuurlijke weerstand wordt minder en de lever- en nierfuncties lopen terug. In de onderstaande tabel kun je zien hoe de leeftijd van een paard te vergelijken is met die van een mens.

Paard     Mens 
  1       -      4
  10     -     30-40
  15     -     50
  20     -     60
  25     -     70 
  30     -     80
  35     -     85

Tabel: leeftijd van een paard ten opzichte van de leeftijd van een mens
Bron: Dhr. B. Griens, dierenarts te Coevorden, 2004


Ouderdomskwaaltjes

Net als bij mensen krijgen paarden ook te maken met ouderdomskwaaltjes. De meest voorkomende zijn:

 • gebitsproblemen
 • slijtage aan gewrichten
 • spijsverteringsproblemen
 • vermageren
 • gevoeliger voor koliek