Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Wat te doen tegen voernijd

 

Ik heb net een nieuw paard genaamd Wilson, een 5 jarige KWPN-er. Ik rijd bijna elke dag op B/L niveau. Het paard staat op een manege met 20 pensionpaarden, tussen 2 paarden in een niet al te grote stal.
De paarden krijgen 3x / dag kuil en 2 x / dag 3/4 kg brok. Verder krijgt hij tussendoor ook één keer per dag muesli.
Het probleem is alleen dat als mijn paard eten krijgt, hij gaat slaan tegen de wand van de stal. En ook als hij zijn eten op heeft en zijn buurman of buurvrouw nog niet klaar is, gaat hij slaan. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord Machteld van Dierendonck

Om goed advies te geven bij dit probleem heb ik meer achtergrondinformatie nodig. Bijvoorbeeld 

  • Hoe wordt hij gehouden, is er weidegang
  • Lopen de paarden samen of alleen buiten,kent hij zijn buurpaarden vanuit een paddock of weide
  • Deed hij dit bij de vorige eigenaar ook etc.

Pas dan kan hier echt achtwoord op geven.
Maar globaal gesproken is het vaak zo dat paarden die tegen hun stal slaan bij het eten, hun buurpaarden niet kennen en hun voedsel graag voor zichzelf houden, zeker als dat hun enige verzetjes op een dag zijn.

Wat je er aan kunt doen is afhankelijk van de reden waarom hij het doet, en dat kunnen er vele zijn. Het zou kunnen helpen als jouw paard zijn buurpaarden leert kennen.

Voernijd ontstaat ook wanneer paarden niet allemaal tegelijk gevoerd worden. Dat creeërt onrust bij zowel de paarden die niets krijgen als bij het paard dat wel iets krijgt. Probeer dit te voorkomen. Als je toch muesli wilt geven als beloning na het eten, kun je dat misschien ook doen in een emmer buiten de stal waar de buurpaarden het niet zien.

Soms helpt het ook om het krachtvoer door zijn ruwvoer heen te voeren, of om zijn krachtvoer (na een geleidelijke overgang) in een equifoodball te geven, zodat hij er lang over doet om het op te eten.

De stal bedekken met geluidsdempende materialen kan soms helpen, maar vaak niet.

De mens moet in ieder geval er niet op reageren, dan wordt het alleen maar erger, hoogstens kan je hem belonen als hij het een keer niet doet (maar dan moet je timing wel heel goed zijn). Kortom een pakket van maatregelen, waarvan je de meeste waarschijnlijk tegelijk moet doen (maar kunnen in ieder geval geen kwaad om je paard meer tegemoet te komen in zijn natuurlijke behoeften). En als je het al doet, dan moet ik echt meer weten om iets zinnigs te kunnen zeggen.

Succes!!

Dr. Machteld van Dierendonck