Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Water, het belangrijkste voer voor je paard

We zorgen goed voor onze paarden. Ze krijgen liefde, goede voeding en een mooie stal. Maar wat we vaak vergeten is voldoende schoon drinkwater van goede kwaliteit. Waar moet je op letten?

Een paard heeft onder normale omstandigheden zonder arbeid iedere dag zo’n 50 ml water per kg lichaamsgewicht nodig. Dat is 25 liter water voor een paard van 500 kg. De gemiddelde KWPN-er weegt 600 kg. Wanneer je stevig werkt met je paard verdubbelt deze behoefte naar 50 liter per dag!

De voeding bestaat voor een deel uit water, bij gras is dat veel hoger (ong. 85%) dan bij kuil (ong 30%) of hooi (ong 10%). Dat betekent dat paarden die 24/7 in de wei grazen minder water drinken dan paarden die op stal staan.

Water is lekker, of niet?

Je ziet wel eens dat paarden liever in de wei drinken dan op stal. Dat komt omdat paarden erg kieskeurig zijn. Wist je trouwens dat hard water smakelijker is dan zacht water?

Vers water

  • Vers water is lekker, oud water niet. Zorg altijd voor ‘vers’ water, in de wei én op stal.
  • Ben je enkele dagen weg geweest of loopt je paard een tijdje dag en nacht in de wei, maak dan het drinkbakje in de stal goed schoon voor je paard er gebruik van maakt.
  • Ook in de wei is het van belang water zeer regelmatig te verversen. Het liefst iedere dag, maar minstens eens per 3 à 4 dagen.
  • Stilstaand water is een bron voor muggen, algen en slakjes die de gezondheid van je paard geen goed doen.
  • Slootwater is niet aan te raden in verband met mogelijke verontreiniging.
  • Een bron slaan is een prima oplossing, maar laat dat wel door een gespecialiseerd bedrijf doen die met schone apparatuur werkt en diep genoeg kan komen, minimaal 25 m. Zij kunnen je ook zeggen hoe hoog het ijzergehalt in het water in jouw gebied is want in veel delen van Nederland bevat het grondwater veel ijzer.
  • Het is niet onverstandig om de kwalteit van het drinkwater in je stal en weiland zo af en toe te onderzoeken. De Gezondheidsdienst voor Dieren kan dit voor je doen.

25 tot 50 liter water per dag is voor een warmbloed paard een normale hoeveelheid
Schoon drinkwater moet altijd voorhanden zijn, binnen en buiten

Tips om water smakelijker te maken:

  • Voeg een beetje zout toe, tot max 1 theelepel per volle emmer
  • Voeg een beetje Roosvicee, ranja of appelsap toe aan het water
  • Je paard drinkt beter als de temperatuur van het water 15 - 20 graden is. Dus als je op concours bent, laat het water dan in een emmer op temperatuur komen voor je het aanbiedt.