Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 13 - Cindy is niet fit

Toen we Cindy kochten, wisten we natuurlijk niet wat we gingen aantreffen. Of haar gezondheid was aangetast door de verwaarlozing. En gelukkig gaat het goed met Cindy. Maar hoe je het ook wendt of keert, ze heeft toch heel veel tekorten gehad. We geven haar de tijd om bij te trekken en alle ruimte om op te knappen. Maar het is niet raar dat er toch af en toe dingen boven komen waar ze last van heeft.

Een paar weken geleden begon Cindy te gooien met haar hoofd. Vooral op stal, tijdens het hooi eten. Ze deed het ook in de wei. Het leek wel alsof ze niet met haar hoofd naar beneden wilde om te grazen of eten. In plaats van lekker eten, stond ze een beetje rond te kijken in de wei. En op stal stond ze met haar hoofd gooiend en proestend elk hapje hooi te nemen. Het leek wel of ze jeuk in haar neus had. Tijdens het rijden had ze geen last van schudden (gelukkig), maar proesten doet ze wel vrij veel. Ze had ook een beetje een loopneus.

We maakten ons wel een beetje zorgen, dus hebben we DAP Bodegraven even laten komen. Conclusie was irritatie van de luchtwegen. Ze heeft een prednison spuit gehad en het advies was om haar veel buiten te zetten, veel in de open lucht, even weinig laten werken en een kuurtje Ventipulmin te geven.

Aangezien wij toch op vakantie gingen, was het een ideaal moment om haar even op rust te zetten. Ze heeft toen ze bij Yvonne en Hans stond de kuur gehad en natuurlijk stond ze daar overdag buiten en snachts in een buitenstal. Haar luchtwegen zouden dus na de vakantie mooi vrij moeten zijn.

We zijn nu aan het einde van de vakantie en het schudden is weg. Wij hebben het tenminste niet meer gezien. Het proesten is niet echt minder geworden en ze blijft ook een lichte loopneus houden. Ze raakt ook wel snel buiten adem. Maar dat kan natuurlijk ook een gebrek aan conditie zijn. Ze heeft natuurlijk tijdens de vakantie geen werk verricht.

Om zeker te zijn dat haar longen mooi schoon waren, zijn we naar de kliniek in Bodegraven geweest. Daar is Cindy onderzocht en hebben ze een Bronchoscopie gedaan – met een camera hebben ze haar luchtwegen en longen bekeken. De uitkomst van de onderzoeken waren helemaal goed. Cindy’s longen en luchtwegen zijn mooi schoon en dat geeft ruimte om met haar aan de slag te gaan met de trainingsopbouw van Carolien Munsters, zonder bang te zijn dat ze het werk niet aankan. Het snotteren is een gevolg van een wat gevoelig neusslijmvlies. Dat kan helemaal geen kwaad, maar is hooguit af en toe vervelend voor Cindy zelf.

Zoals bij zo’n paard nodig is, zullen we haar goed in de gaten houden. Maar voorlopig gaan we lekker aan de slag met de opbouw van de training!