Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 17 - Heftige reactie

Mijn vorige blog eindigde met: de komende week doen we het rustig aan vanwege de enting, maar daarna kunnen we eindelijk beginnen aan de echte opbouw van de training. Nu maar hopen dat onze dame ditmaal geen roet in het eten gooit. Maar weer liep het niet zoals gehoopt… Arme Cindy kreeg een enorme reactie op de enting.

De eerste dag na de enting was haar boeg een beetje warm. Ze oogde ook niet helemaal fit. Maar ja, een beetje reactie kan natuurlijk altijd. We hadden al ingecalculeerd dat we een paar dagen rustig aan wilden doen. Maar in de loop van de dagen daarna werd het steeds erger. De bult op haar boeg groeide en groeide. En uiteindelijk was haar hele boeg een grote kloppende warme bult. Cindy was er echt naar van – stijf, hangerig en echt helemaal niet fit. Dus Linda heeft de hele week een paar keer per dag de bult afgespoten, met haar gestapt en cooling gel erop gesmeerd, in de hoop dat het zou gaan slinken.

Gelukkig wierp de therapie haar vruchten af en na een weekje afspuiten en stappen was er alleen nog een zak met vocht over die tussen Cindy’s voorbenen hing. Ook dat is inmiddels helemaal weggetrokken en zijn we weer rustig aan begonnen met opbouwen.

Dat Cindy soms heftig reageert op dingen, heeft ze in de afgelopen maanden al wel een paar keer laten zien. Maar dit was toch wel weer een ergere reactie dan we hadden verwacht. We vragen ons af of dat misschien te maken heeft haar verwaarlozing. Hoewel ze er op het oog inmiddels goed uitziet – ze is niet te dun meer, zit mooi in haar vacht, is alert en vrolijk – is er binnen in haar lijf natuurlijk nog wel heel veel aan de hand. Alle tekorten die ze heeft gehad, worden nu langzaam weer aangevuld. We proberen haar met een goed uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging alles te geven wat ze nodig heeft om weer gezond en fit te worden. Maar als de reserves nog niet of nauwelijks zijn opgebouwd, zou dat kunnen verklaren waarom zo’n enting bij haar veel harder aankomt dan bij een ‘gewoon’ paard.

Natuurlijk was het wel weer een tegenvaller. Maar we proberen de tegenslagen elke keer maar als waardevolle leermomenten te zien. Want als je gemakshalve even vergeet hoe ze er 6 maanden geleden uitzag, zou je nu gewoon hard aan de slag gaan met haar. Dan zou je denken: hup aan het werk met dat paard. Ze wordt 6 van het voorjaar, hoogste tijd om aan het werk te gaan. Maar we moeten niet vergeten hoe erg ze eraan toe was en hoe ze eruit zag. We moeten haar de tijd geven en elke keer als zij zo’n signaal afgeeft daar goed naar luisteren. Uiteindelijk hebben we er geen idee van hoe lang het echt duurt voordat ze weer 100% gezond en fit is. Maar een ding weet ik wel: het duurt langer dan je denkt.