Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 19 - Een terugblik

Het einde van het PAVO door dik en dun project komt alweer in zicht. Het project is echt een fantastische ervaring geweest. We hebben ontzettend veel geleerd. Over gezondheid, over training en natuurlijk over voeding. Hoewel ik echt wel durf te zeggen dat wij – en vooral Linda –wel ervaren paardenmensen zijn, was een echt verwaarloosd paard als Cindy ook voor ons een grote uitdaging.
Toen we Cindy 8 maanden geleden kochten, wisten we dat we dat ons nog een hele klus te wachten stond. We hebben samen met PAVO een doel gesteld – grappend heb ik nog gezegd: ons doel is dat Linda en Cindy samen winnend door de ring rijden. Nou… dat hebben we natuurlijk (nog) niet gehaald. Maar terugkijkend hebben we wel al een hele weg afgelegd.

Het was eigenlijk verbazingwekkend hoe snel Cindy in eerste instantie opknapte. De reacties toen ze in maart uit de trailer kwam spraken boekdelen. Maar met goed afgestemd voer van PAVO, veel hooi en vooral onbelaste beweging vond iedereen haar binnen een of twee maanden eigenlijk al heel ‘gewoon’. Ze was haar lange wintervacht kwijt, begon al wat vlees op haar botten te krijgen en als je niet wist waar ze vandaan kwam, oogde ze misschien wel nog wel wat onbespierd, maar verder leek ze gewoon een van de andere paarden.

Tijdens de eerste gezondheidscheck bij de kliniek in Bodegraven, bleek ook dat ze nog wel mager was, maar niet meer volledig uitgemergeld. Het advies was om de beweging en het voer heel langzaam op te gaan bouwen. Maar zo makkelijk was het – en is het trouwens nog steeds niet.

We hebben tijdens het project wel wat hordes moeten nemen met Cindy. Het doel was natuurlijk om haar conditie en algehele gezondheid steeds verder op te bouwen. Maar zoals al in eerdere blogs geschreven, weten we bij Cindy nooit helemaal hoe het gaat lopen. Naast een paar keer pech, heeft ze ook laten zien dat ze heel gevoelig is. En of dat nou komt omdat ze heel veel tekorten heeft gehad, of omdat ze gewoon heel gevoelig is, zullen we natuurlijk nooit weten.

Inmiddels zijn we weer begonnen met opbouwen. Heel rustig aan. Ze krijgt nog steeds niet heel veel krachtvoer (2x 1 kg Podo Grow per dag) omdat ze niet heel veel arbeid verricht. En daarnaast krijgt ze nog steeds heel veel hooi, een of twee keer per week slobber en bijna elke dag een PAVO summerfit koek. Ze krijgt ook Mobility om haar pezen en banden wat te helpen met aansterken. Deze combinatie van voer en supplementen biedt haar een hele goede basis waar ze het goed op doet. En als we nu – zonder verdere tegenslagen – kunnen gaan uitbouwen in haar training, zullen we de hoeveelheid krachtvoer verhogen en uiteindelijk overgaan op een sportbrok in plaats van Podo Grow. Maar zo ver zijn we nog niet.

Dit project heeft ons heel veel geleerd en Cindy een fantastische start gegeven. Ze is – mede dankzij PAVO – al een heel end op de goede weg maar we hebben nog wel een weg te gaan voordat ze op het niveau is waar ze zou moeten zijn. Van groot belang bij zo’n paard als dit is dat je bij elke stap in het herstel blijft nadenken over de voeding, over de trainingsintensiteit en over wat ze nodig heeft in de fase waarin ze zich op dat moment bevindt. En dat is iets waar je echt de hulp van deskundigen goed bij kunt gebruiken. Wij waren er in elk geval heel dankbaar voor!