Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 3 - Te dik, de twijfel slaat toe

Momenteel staat Amarosa een paar weken op haar nieuwe rantsoen. Het vette lijkt steeds strakker te worden. Als ik naar haar kijk zie ik nog weinig verschil, maar als je met je hand over haar ribben gaat dan voelt ze net wat droger op haar lijf. Maar stiekem is mijn vraag: Wil ik dit zien of gaat ze nu echt afvallen?

Hoe snel moet het gaan?

Zoals jullie weten heb ik al meerdere keren geprobeerd om haar af te laten vallen. Haar grasbuik kreeg ik er wel af, maar echt verder kwam ik nooit.

Ik merk aan mijzelf dat ik nu ontzettend graag wil, het opnieuw weer positief ga proberen. Toch vind ik het moeilijk om het goed te bekijken, ik wil namelijk zo graag het verschil zien! Dus je gaat op elk klein dingetje letten. Wat ik eerder al zei is dat het vette/blubberige wat strakker en droger geworden op haar ribben. Dit is ook bevestigd door het meetlint wat ik heb gekregen. Amarosa is nu zo ongeveer tussen de 15-20 kg kwijt, dus zeker een begin. Nu merk ik toch wel dat het wat langzamer gaat en het verschil minder snel te zien is. Stiekem ben ik dan toch wat bang dat we wat blijven hangen en het niet werkt! Snel probeer ik deze stem te vergeten en er weer voor te gaan. Zelf weet ik ook wel dat het tijd kost en dat het zelfs juist niet te snel mag gaan! Maar ja, je wilt toch altijd zo snel mogelijk je doel bereiken.

Ik ben ook erg benieuwd hoe ze er over een maand uitziet.

Het rantsoen van nu

Momenteel krijgt Amarosa 2 grote handen Pavo DailyPlus, 0,2 kg Pavo Nature’s Best muesli en 50 gram Pavo VitalComplete per voerbeurt. Ze krijgt haar krachtvoer ’s ochtends rond 8 uur en ’s avonds rond 6 uur. Ook hebben we goed bekeken hoeveel hooi je nu eigenlijk moet geven. Er is berekend dat Roos 7 kg hooi per dag nodig heeft. Dit wordt verdeeld over 2 a 3 voerbeurten per dag. Ik adviseer iedereen om eens te wegen hoeveel een plak hooi nu werkelijk weegt, je verkijkt je hier namelijk echt op!

Wat zit er in je hooi en gras

Niet elk paard heeft hetzelfde voer nodig, mensen kijken wel naar krachtvoer maar niet naar ruwvoer. Raar eigenlijk. Elk paard heeft namelijk een andere hoeveelheid hiervan nodig afhankelijk van wat erin zit. Op krachtvoer staat altijd een mooi schema waarop je kunt zien wat er precies in zit, maar in hooi? Daarom adviseer ik iedereen om wat ruwvoer op te sturen naar de GD (gezondheidsdienst voor dieren), zij kunnen precies vertellen wat de kwaliteit is. Ook dit is met het hooi van Amarosa gedaan en het bleek voor een paard wat af moet vallen gelukkig super hooi te zijn.

Wil je hier meer over weten bekijk dan ons derde filmpje, hier vertellen ze over het rantsoen van Amarosa.

Niet meer chagrijnig

Jullie moeten weten dat ik al veel voersoorten heb geprobeerd, maar nu ben ik toch echt tevreden over DailyPlus. Kwa krachtvoer krijgt ze nu minder dan andere paarden en ik merkte dat ze hier eerder altijd chagrijnig van werd. De andere paarden stonden namelijk veel langer te eten. Nu ze DailyPlus krijgt is ze langer bezig met eten, want ze moet namelijk meer kauwen. Dit bevordert ook de speekselaanmaak wat goed is voor de maag en darmen. Het is een paard dat zijn eten laat staan als het niet smaakt en ik merk dat het haar goed smaakt. Ze begint direct met eten, kauwt rustig en eet de voerbak helemaal leeg.

Zelf ben ik ook blij omdat je haar echt een maaltijd geeft waar alles inzit, dus je weet zeker dat ze alle vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Niet minder energie

Ik merk weinig verschil tijdens de arbeid. Ik was namelijk bang dat ze wat terug zou zakken in haar energie, maar hier heeft ze nog weinig last van. Binnenkort gaan we naar Carolien Munster. Carolien gaat een nulmeting doen, dan zien we hoe zwaar haar normale arbeid is en hoe zwaar ik het vind. Ik ben erg nieuwsgierig en ik hoop dat ik hiermee een trainingsschema kan maken dat ook helpt bij het afvallen. Wil je al meer weten over Carolien kijk dan op www.moxiesport.nl.