Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 4 - Te dik, de confrontatie

Van alleen een ander voer rantsoen valt een paard niet af, dus er moet ook getraind worden. Dagen, weken heb ik fanatiek gereden, 1,5 uur per dag en zes dagen per week. Rijden, rijden, rijden dat zag ik als een training. Vele overgangen en veel oefeningen wat veel kracht kost. Ik vond echt dat ik hard bezig was. Het moment dat ik van Amarosa af stapte was ik kapot. Ja, ik had echt hard gewerkt.
Trainen? Werken? Ze loopt maar op 80%!

Dit alles werd vrijdag 29 juni toch even anders voor mij! Deze vrijdag zijn we vertrokken naar Montfoort naar de stal van Cindy. Hier kregen we een 0-meting van Carolien Munster van MoxieSport. Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten en ik ging er met een open blik naar toe. Aangekomen op locatie kreeg ik een band om mijn middel en onder Amarosa haar singel werden elektroden geplaatst. Dit alles om onze hartslag te meten.

Hartslag van 36

We waren nog niet bezig en stonden al om Amarosa te lachen. Vreemde locatie, rit achter de rug en allemaal vreemde mensen om haar heen. Je zou denken dat dit toch wat spanning zou geven. Maar nee hoor, Amarosa’s hart bleef langzaam doortikken op 36 (rusthartslag bij manegepaarden op stal).

Echter was mijn hartslag niet zo laag, ik had net een tentamen gemaakt en ben daarna direct in de auto gesprongen richting Montfoort. En laten we het dan ook vooral niet hebben over mijn route door de binnenstad waar de trailer te breed voor was…. Dit alles zorgde bij mij wel wat voor een behoorlijke verhoging.

Toen ik erop zat moest ik eerst vijf minuten stappen, draven en galopperen. Gewoon aan een ontspannen teugel, niks bijzonders. Hoe rustig haar hart in het begin was, hoe meer het nu opliep. Amarosa haar conditie was toch wat minder dan verwacht, maar mijn hartslag was verschrikkelijk hoog. Toch zou Amarosa deze spanning van mij overnemen en hierdoor ook haar hartslag verhogen. Vervolgens heb ik haar 1,5 uur gereden zoals ik thuis zou doen. Ik had echt het gevoel dat ik hard gewerkt had.

Ik werkte heel hard, Amarosa niet

Dit klopte, ik had hard gewerkt! Alleen Amarosa minder, haar hartslag bleef op de 130, dit komt overeen met 80% van haar kunnen. 1,5 uur lang 80%, dus de tijd van training en manier deed haar minder dan dat ik dacht. Mijn hartslag kwam amper onder de 200 met meerdere pieken van 230, dus ik reed voor wel meer dan 100%.

Nu is de vraag hoe ik haar op 150 ga krijgen. 150 is voor haar de 100% het moment dat ze echt aan haar conditie werkt en gaat afvallen. Om dit te onderzoeken heb ik voor een week een hartslagmeter mee naar huis. Mijn opdracht is om veel afwisselend werk te doen en kijken hoe haar hartslag hierop reageert. Longeren, springen en bos alles om te kijken waar ze echt van moet werken.Ik ben erg benieuwd wat uit deze aankomende week gaat komen en hoe ik haar verder moet gaan trainen om haar conditie kan verhogen en tijdens het rijden vet kan verbranden.

De 0-meting vond ik erg interessant en ik raad het iedere ruiter aan. Je denkt zelf namelijk dat je hard aan het werk bent maar meestal valt dit voor het paard wel mee. We denken tijdens het rijden dat we met bepaalde oefeningen veel vragen, maar het kan zo maar zijn dat een paard met 20 minuten longeren meer verbrandt dan tijdens (voor ons) een zware training.

Ben je net zo benieuwd als ik wat er uit de metingen gaat komen en waar Amarosa het meeste mee verbrand, lees dan volgende week weer onze blog.