Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 7 - Te dun, wel of niet rijden

De eerste keer erop was natuurlijk toch spannend. Cindy lijkt in alles heel braaf, maar we hadden er geen idee over hoe lang ze geen zadel op had gehad. Ze is niet voorgereden en wij hadden haar niet proef gereden. Sterker nog, we hadden haar nauwelijks in de hand gehad toen we haar ophaalden. Maar met een 8 voor rijdbaarheid op de EPTM test, gingen we er voorzichtig vanuit dat ze niet als een bokkende bronco zou vertrekken….

Nadat we Cindy even hadden gelongeerd, ging Linda voorzichtig opstappen. Wéér heeft Cindy zich voorbeeldig gedragen. Ze bleef keurig staan. Linda gaf een beetje been en ze reageerde meteen goed. Gewoon rustig voorwaarts. Ze heeft geen pas verkeerd gezet.

De eerste paar rondjes om de bak ben ik meegelopen – Cindy vond die steun duidelijk prettig. Want alles bij elkaar was het toch wel even spannend. Ook voor haar. Ze deed het fantastisch. De slapheid van haar lijf is goed te voelen. Het is net een 3-jarige waar je op zit – wiebelig, weinig stuur en rem en nul conditie. Ze voelde meteen vertrouwd en (voor zover je dat mag zeggen) veilig. Ze is duidelijk goed ingereden, want de basis hulpen snapt ze goed.

Het is wel een alerte dame. Ze ziet alles om zich heen en is ontzettend snel afgeleid. Maar ondanks dat, zet heeft ze nog geen pas verkeerd gezet. We denken dat de grootste uitdaging met haar straks gaat zijn om haar aandacht vast te blijven houden. Want ze gaat staan, maakt zich sterk, rekt haar nek helemaal uit en gaat eens even op haar gemak staan bekijken wat er allemaal om haar heen gebeurt. De eerste keer was dat natuurlijk even spannend. Zou ze dan toch ´afgaan´. Maar ook dat viel mee.

Inmiddels zijn we wel alweer wat verder met haar. We ‘rijden’ inmiddels allebei op haar en dat gaat heel goed. Wat hebben wij geboft dat we dit paard hebben gevonden. We geven haar nu drie keer in de week een half uurtje ‘belaste’ beweging – rijden (is nog meer erop zitten en veel stappen en een beetje draven), licht longeren, free-stylen, of een combinatie daarvan. Ze pakt het ´werken´ goed op. Natuurlijk komt ze ook nog een paar uur uit haar stal – los in de paddock of in een van de weitjes.

Het risico is nu dat we te snel te veel gaan doen. Cindy is een paard dat graag voor je wil werken. Ze gaat gewoon door. Dus aan ons de schone taak om de signalen die ze afgeeft goed te lezen. Dat valt nog niet mee. Want willen we conditie opbouwen, zal ze toch wat moeten doen. Soms heeft ze dagen dat ze echt moe oogt. Dan laten we haar lekker onbelast bewegen. En soms is ze jolig, en mag ze best wat meer doen.

We zien haar veranderen. In haar lijf, in haar beweging. Ze krijgt aantoonbaar meer kracht en meer energie. Maar tegelijkertijd ligt ze veel en vinden we haar af en toe slapend in de paddock in het zonnetje. Heel aandoenlijk.

Het is een kwestie van elke dag goed kijken en inschatten wat er die dag kan en nodig is.