Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 9: Te dik, afwisseling is het toverwoord

De laatste blog is alweer even geleden, maar geen nieuws is goed nieuws! Er is veel gebeurd, Amarosa is namelijk een heel ander paard geworden. Een ander type om te zien, maar ook om te rijden.
Ik denk wel eens terug aan het begin van het project. Ik beschreef Amarosa als een werkwillig paard, wat hard werkte en veel deed. Tijdens het project is wel gebleken dat ze wel wilde werken, zolang het haar maar niet te veel energie kost. Als ik haar nu rijd dan merk ik een groot verschil, haar tempo, impuls en activiteit is echt vele malen beter.

Dit bleek ook tijdens onze laatste hartslagmeting die we 29 september hadden bij Cindy op stal. Tijdens de vorige hartslagmeting bleek al dat Amarosa’s conditie beter was, haar gemiddelde hartslag was een stuk lager.

Dit was niet echt te zien tijdens de laatste meting. Maar met dezelfde hartslag lag het tempo wel een stuk hoger. Dus in dat opzicht kunnen we zeker zeggen dat er weer een vooruitgang in zat! Ze is veel actiever en heeft meer kracht, ik hoef haar niet constant te ondersteunen. Het is echt zo’n groot verschil tussen het rijden, nu is het Amarosa die het werk doet en niet ik!

Ja, ik heb echt veel geleerd van de hartslagmetingen. Het is gewoon duidelijk te zien wat een ander soort training doet met je paard! Voor mijn gevoel ben ik nu minder hard aan het trainen, maar eigenlijk doen we meer dan aan het begin van het project.

Het is echt niet erg om je paard een dag rust te geven, en longeren heeft echt invloed op de arbeidintensiteit. Nee, elke dag trainen, trainen en trainen is niet nodig om conditie op te bouwen of om een paard beter te laten presteren. ‘Veel afwisseling’ dat is echt het toverwoord tijdens dit project.

Tuurlijk weet ik ook wel dat het voor elk paard anders is. Ik wil in ieder geval als tip meegeven dat je vaak naar je training moet kijken. Is het paard sloom, te dik, punten van wedstrijd niet voldoende? Wat dan ook! Kijk goed naar je training, kijk wat je nu werkelijk doet. Probeer een keer wat anders. Een kleine verandering van je training kan een grote invloed hebben op de toekomst.

Momenteel ben ik Amarosa weer klaar aan het maken voor de wedstrijden, we zijn minder bezig met conditie en nemen steeds meer oefeningen mee tijdens de trainingen. Wel is het belangrijk om bepaalde dagen nog steeds lekker in hoog tempo te rijden zonder 1 van de oefeningen uit te voeren. Constant moet je er voor blijven zorgen dat het voor jezelf en voor je paard leuk blijft.

Wat ik eerder al zei: ‘zorg voor afwisseling’.