Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Het belang van water en zouten

Water is de eerste levensbehoefte van je paard. Met warm weer is het nog eens extra belangrijk dat je paard altijd beschikking heeft over voldoende en schoon drinkwater.

Controleer de waterbak of wateremmers op mest, dode dieren, muggenlarven en andere vervuiling. Paarden drinken niet graag van vies water. Het kan zelfs tot uitdroging en koliek leiden als je paard niet kan of wil drinken omdat de waterbak vies is.

Dubbel zoveel bij warm weer

Houd er rekening mee dat op warme dagen je paard meer dan op normale of koude dagen drinkt, soms zelfs het dubbele. Vul als je geen automatische watertoevoer hebt het water een keer extra bij of zet extra waterbakken neer.

Elektrolyten in je paard

Naast water spelen zouten, de zogenaamde elektrolyten, een belangrijke rol in de vochthuishouding. Een goede zoutbalans houdt een goede vochtbalans in stand. Zonder zouten neemt het lichaam geen water op en droogt je paard alsnog uit.
Zouten krijgt het paard binnen via ruwvoer en krachtvoer, maar dat is lang niet altijd voldoende. En op warme dagen en/of door inspanning stijgt die behoefte ook nog eens. Een zoutblok is een optie, maar het is gebleken dat de opname van zout via een zoutblok erg varieert en niet altijd de beste oplossing is.

Zout aan het dieet toevoegen

Zout (low salt tafelzout) of een kant en klaar elektrolytenmengsel zoals Pavo E'lyte  kunnen ook aan het voer worden toegevoegd. Houd wel rekening met de volgende zaken:

  • Paarden vinden zout door hun voer niet altijd even lekker (zeker niet bij een hoge dosering) en ze zijn experts in het scheiden van hun voer en het door jou toegevoegde zout. Soms eet een paard zijn maaltijd helemaal niet meer op waardoor hij te weinig voeding binnen krijgt. Smaak is dus belangrijk. Bouw de dosering dus rustig op.
  • Geef niet standaard dagelijks zout, alleen bij warm weer of flinke inspanning. Het is namelijk gebleken dat dagelijks zout geven het ontstaan van maagzweren kan bevorderen of bestaande kan verergeren. Heb je een paard dat gevoelig is voor maagzweren, overleg dan met je dierenarts over de dosering en algemeen gebruik.

Alleen zout toevoegen bij zware inspanning

Als je weet dat je een flinke inspanning gaat leveren en het is warm weer of je hebt een lange trailerrit met aansluitend een wedstrijd voor de boeg,  kun je het beste de dag voor de inspanning al een dosis elektrolyten of zout geven en eventueel op de dag van de inspanning nog eens. Hierdoor voorkom je dat je paard al met een tekort aan de inspanning begint. Na de inspanning kun je dan nog een dosering geven om de verloren zouten weer aan te vullen.

Heel belangrijk is dan dat je paard altijd de mogelijkheid heeft om te drinken! Geef je namelijk zouten aan een paard dat al een vocht tekort heeft en het paard kan niet drinken, droogt hij verder uit.

Djilan Boelen, Groomingconsultant.
juni 2013

op warme dagen drinkt je paard meer