Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

12 juni 2023 Leestijd 2 minuten

Heeft je paard last van spierpijn? Dit is wat je kunt doen!

Spierpijn of spierverzuring bij paarden is vaak een gevolg van (te) intensief trainen. Met deze tips kun je spierpijn snel herkennen bij je paard en weet je hoe je het kunt voorkomen.  

Wat is het verschil tussen spierpijn en spierverzuring bij paarden?

Het is allebei niet prettig voor je paard, maar spierpijn is wat anders dan spierverzuring. Bij spierpijn ontstaan er scheurtjes in de spiervezel door (te) intensief te trainen. Ook vormt de spiercel melkzuur waardoor de spieren licht verzuren. Melkzuur ontstaat op het moment dat er teveel van de spieren gevraagd wordt. Bij spierverzuring wordt er zoveel melkzuur gevormd dat de spieren dusdanig verzuren dat de pH in de spieren daalt. Spierverzuring kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je paard, dus het is belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen of goed te verzorgen.  

Een andere pijnlijke aandoening aan de spieren bij paarden is spierbevangenheid. Spierbevangenheid wordt meestal veroorzaakt door een stofwisselingsziekte, overmaat aan suikers en zetmeel of een zeer intensieve training. 

Hoe lang duurt spierpijn?

Net als bij mensen, kunnen paarden ook tot een paar dagen na een intensieve training nog last hebben van de spieren. Maar duurt het langer en heeft je paard na drie dagen nog steeds last? Dan is het verstandig om je dierenarts te raadplegen.  

Hoe weet je dat een paard spierpijn heeft?

Spierpijn en spierverzuring bij een paard kun je herkennen aan een aantal symptomen. En hoewel spierpijn dus iets anders is dan spierverzuring, zul je geen echte duidelijke verschillen in symptomen zien. Een paard die last heeft van zijn spieren: 

  • Zet kortere passen dan normaal als je hem uit de wei of uit de stal haalt 
  • Reageert heftiger op aanrakingen met de borstel tijdens het poetsen 
  • Voelt stijf aan tijdens het rijden en houdt zich meer vast/ moeite om te ontspannen 
  • Verzet zich mogelijk meer tijdens het trainen, omdat bepaalde bewegingen of oefeningen pijnlijk kunnen zijn   

Hoe ontstaat spierpijn bij paarden?

Beweging van je paard wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen pezen, banden en spieren. Spieren zijn het meest flexibel van deze groep. Wanneer de training van een paard heel snel wordt opgebouwd, bestaat er een kans dat de spieren als het ware trekken aan de banden en pezen, omdat deze minder flexibel zijn. Dit doet pijn aan de spieren, oftewel: spierpijn. Als een spier heel hard moet werken, bestaat er ook een kans op verzuren. Bij zware inspanning heeft een spier extra energie nodig en om aan die energie te komen wordt er brandstof verbruikt. Het verbruik van brandstof geeft afvalstoffen die zich ophopen in de spier waardoor er verzuring optreedt.   

Welk supplement helpt bij spierpijn paard? 

Als jouw paard na een (zware) inspanning snel last heeft van stijfheid en spierpijn, kan een voedingssupplement helpen om de spieren extra te ondersteunen. Voedingsstoffen zoals vitamine e, selenium, magnesium en antioxidanten helpen de spieren soepel te houden. Het supplement Pavo Eplus bevat al deze ingrediënten en werkt preventief bij spierstijfheid en helpt verzuurde spieren na een intensieve training voorkomen. Dit is een perfecte aanvulling tijdens intensieve trainingen of het wedstrijdseizoen als je preventief de spieren wat extra’s wilt geven om soepel te blijven.  

Paarden die zware inspanning leveren, gevoelig zijn voor spierverzuring of paarden die onregelmatige arbeid verrichten, kunnen baat hebben bij wat intensievere spierverzorging. Bij deze paarden kan het supplement Pavo MuscleCare extra ondersteuning bieden. Dit supplement verzorgt stijve en stramme spieren na (zware) inspanning door de opgebouwde afvalstoffen in de spieren sneller af te breken en af te voeren.  

Tips om spierpijn bij je paard te voorkomen

  • Begin je training altijd met een goede warming up en sluit af met een cooling down; 
  • Tijdens de cooling down is het belangrijk dat je paard niet te snel afkoelt. Wanneer de spieren warm blijven, blijft de doorbloeding goed en herstelt de spier beter. Als het erg koud is, is uitstappen met een fleecedekentje dus aan te raden; 
  • Train je paard regelmatig, zodat hij in goede conditie is en bouw dit langzaam op. Naarmate een paard meer uithoudingsvermogen krijgt door middel van training, krijgt hij minder last van spierpijn;  
  • Pas de voeding aan op de inspanningen van je paard en ondersteun de spieren van je paard extra met een spiersupplement, zoals Pavo Eplus (preventieve werking) of Pavo MuscleCare (verzorgende werking).  

Lees meer over:

spieren +