Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Hoe verzuren de spieren minder snel

In dit artikel leggen we aan de hand van wetenschappelijk onderzoek uit hoe het supplement Pavo MuscleCare is samengesteld en welke stoffen belangrijk zijn voor sportpaarden.

Zware training, maar ook onregelmatige arbeid zijn een aanslag op het paardenlichaam. Spieren verzuren en worden stram. Pavo MuscleCare verzorgt de spieren. Bij stijve en stramme spieren helpt Pavo MuscleCare afvalstoffen zoals melkzuur versneld af te voeren. Hierdoor wordt je paard snel weer soepel.

Verzuring

Een paard is een uitstekend atleet. Van nature is het een vluchtdier en daarom in staat snel te reageren en te rennen. Bij deze reactie moeten spieren heel snel veel energie kunnen vrijmaken. Dit gebeurt door anaerobische (zonder zuurstof) verbranding van ATP. Hierbij ontstaat de afvalstof melkzuur die zich ophoopt in de spieren. Dan ‘ verzuren’  de spieren. Hetzelfde gebeurt ook tijdens intensieve training van het paard.

Buffer tegen verzuring

Spieren verzuren door een overschot aan H+ ionen uit melkzuur, de zogenaamde vrije radicalen. Gelukkig beschikt het paard over een systeem dat de vrije radicalen ‘ wegvangt’.  Dan verzuren de spieren niet meteen bij de eerste productie van melkzuur. Dat noemen we een buffer.

Carnosine is zo’n bufferende stof. Het wordt in het lichaam gevormd uit beta-alanine en L-histidine. Een hoge concentratie carnosine in de spieren betekent een grote buffer en zorgt ervoor dat er veel minder snel verzuring optreedt (Geor et al., 20131).   

Bèta-alanine

Het paard kan zelf carnosine maken, en dat is maar goed ook, want beta-alanine en carnosine zijn niet aanwezig in plantaardig materiaal. L-Histidine is wel voldoende aanwezig in paardenvoeding. Uit onderzoek (Dunnet and Harris, 1999)  is gebleken dat het toevoegen van een supplement met beta-alanine aan het  rantsoen het carnosine-gehalte in de spieren kan verhogen. Hierdoor is het paard beter in staat de verzuring op te vangen en de intensieve prestaties langer vol te houden.

In humane voeding voor duursporten wordt dit tevens ook toegepast (Hobson et al., 2012).

Volledige verzorging voor de spieren

Pavo MuscleCare bevat naast beta-alanine ook extra antioxidanten zoals vitamine C, natuurlijke vitamine E. Natuurlijke vitamine E is goed opneembaar (Pagan et al., 2005) en is effectiever in het paardenlichaam. Natuurlijke vitamine E bevat een hogere gehalte vitamine E in IE (internationale eenheden) per mg (zie tabel). Natuurlijke vitamine E (RRR-alfa-tocoferylacetaat) heeft een gehalte aan 1,36 IE en synthetische vitamine E (all-rac-alfa-tocoferylacetaat) 1 IE (Geor et al., 20132).

Anti-oxidanten verzorgen stijve spieren en zorgen voor sneller herstel. Paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid hebben hier ook baat bij.

Tabel: Biologische activiteit van individuele vormen van Vitamine E (In IE/mg)

Vitamine E

RRR-vorm

all-rac-vorm

 

natuurlijk

synthetisch

α-tocopheryl acetaat

1.36

1.00

α-tocopherol

1.49

1.10

β-tocopherol

0.40

0.30

γ-tocopherol

0.20

0.15

δ-tocopherol

0.016

0.012

(Bron: Geor et al., 20132)

Zouten

Omdat er tijdens intensive training veel zouten zoals natrium, kalium en chloride verloren gaan via zweet,  is er aan MuscleCare extra natrium toegevoegd. Natrium wordt nauwelijks aangevuld via het ruwvoer. Kalium en chloride worden wel aangevuld via het ruwvoer. Het natrium is toegevoegd om de om de zuur-base balans op orde te houden (Geor et al., 20133).

Ondanks dat het paard zelf vitamine B kan aanmaken, kan de aanmaak tijdens stress minder goed zijn. Om dit te ondersteunen is er extra vitamine B6 en Choline toegevoegd.

Advies gebruik van Pavo MuscleCare

Pavo MuscleCare is afgestemd met 100 gram per dag voor een volwassen paard van 600 kg. Verdeel dit over 2 porties van 50 gram per dag. Op concours 2-3 uur voor de wedstrijd voeren.

Literatuurlijst:

  • Baker, L.A., D.R. Topliff, D.W. Freeman, R.G. Teeter and B.J. Stoecker. 1998.
  • The comparison of two forms of sodium and potassium and chloride versus sulfur in the dietary cation-anion difference equation: Effects on acid-base status and mineral balance in sedentary horses. J. Eq. Vet. Sci. 18(6):389.
  • Dunnett M. and Harris R.C. 1999 Influence of oral β-alanine and L-histidine supplementation on the carnosine content of the gluteus medius. Equine Veterinary Journal Suppl. 30 page 499-504.
  • Geor, J.R., Harris, P.A. and Coenen, M. 2013 Equine applied and clinical nutrition. Page 114.1
  • Geor, J.R., Harris, P.A. and Coenen, M. 2013 Equine applied and clinical nutrition. Page 177.2
  • Geor, J.R., Harris, P.A. and Coenen, M. 2013 Equine applied and clinical nutrition. Page 203-208.3
  • Hobson et al. 2012 Effects of β-alanine supplementation on exercise performance: a meta-analysis. Amino Acids 43 page 25-37.
  • Pagan J.D., Kane E., Nash D. 2005 Form and source of tocopherol affects vitamin E status in Thoroughbred horses. Pferdeheikunde 21 page101–102.