Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Is de conditie van Amarosa verbeterd?

Resultaten van Amarosa's conditietraining

Amarosa is gemeten eind juni (rode lijn), half augustus (blauwe lijn) en eind september (groene lijn) en wat duidelijk te zien was dat dit paard opmerkelijk fitter is geworden en spieropbouw ontwikkelde.

In de grafiek kun je goed zien - vanaf start (rood) via midden (blauw) naar het eind (groen) - dat de hartslagwaardes duidelijk verbeterden in draf en galop. 
Wij zagen zelf ook dat het paard ook al toenam in spiermassa en makkelijker het proefje kon lopen.

Toch lijkt het als je kijkt naar de laatste meting (groen) alsof de waardes in draf en galop juist hoger liggen. Dat klopt, de hartslag ligt hoger, maar dit werd overduidelijk veroorzaakt doordat nu Amarosa ook een stuk sneller, actiever en met meer impuls werd gereden dan de vorige 2 keren.

Uit de metingen lezen we dat dit haar nog wat meer moeite kost, maar rij-technisch en training-technisch was dit vele malen beter als tijdens de vorige metingen. Het is moeilijker om te vergelijken, omdat de derde keer het tempo en impuls hoger lag.

Maar hartslagmetingen staan niet op zichzelf. Het is belangrijk te blijven kijken naar het paard, hoe deze gereden wordt en eruit ziet. Bij Amarosa zien we een verbetering in fitheid, het is een totaal ander paard geworden in haar bewegingen. Ze sloft niet meer in de rondte met een hard werkende amazone er bovenop.

Kortom een erg bevredigend resultaat, zowel voor het welzijn als het paard qua fitheid en spieropbouw, en daarnaast met gunstig neven effect dat het paard rij-technisch ook veel beter loopt! 


Amarosa is geen dik paard meer in Pavo door dik en dun
Elise doet een hartslagmeter om in Pavo door dik en dun