Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Maagzweren bij sportpaarden een probleem?

Zijn maagzweren een probleem bij sportpaarden in Nederland? Die vraag werd beantwoord op de dierenarts symposia die in februari 2010 werden georganiseerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), Virbac en Pavo. 210 vooraanstaande paardendierenartsen lieten zich informeren over dit thema.

Maagzweren is een serieus probleem, ook bij onze sportpaarden. Marco de Bruijn, Specialist Inwendige Ziekten Paard bij Dierenkliniek Wolvega, gaf op de lezing aan dat het vóórkomen van maagzweren onder paarden opvallend hoog is. De meest gekende risicofactor is arbeidsintensiteit. Daarnaast speelt het rantsoen een belangrijke rol, evenals medicatie.

Machteld van Dierendonck gaf op dit thema haar visie vanuit het standpunt van welzijn. Zij is werkzaam bij Equus Research & Therapy.

Welzijn beschreef zij als een balans tussen positieve en negatieve ervaringen: uitdagingen, plezier en stress. Als een paard chronische stress ervaart kunnen maagzweren het gevolg zijn. Dierendonck ging vooral in op de vraag wat stressoren zijn voor paarden.

Lees het achtergrondartikel ‘Maagzweren bij sportpaarden'.