Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Merel Blom, met Pavo op weg naar Rio

 

Dit heeft beslist bijgedragen aan het succes”, zegt eventingamazone Merel Blom, terwijl ze op een zak Pavo TopSport wijst. Met de bronzen WK medaille op zak, legt ze uit hoe ze haar voermanagement een jaar geleden heeft aangepast en wat dat haar heeft gebracht.

“Net als iedereen vond ik altijd dat eventingpaarden mager moesten zijn. Iedere kilo die je mee moet slepen is er één teveel.” In haar stal stonden haar paarden op zaagsel en kregen ze wel vijf tot zes kilo krachtvoer per dag. “Dat ging deels op gevoel en op wat anderen deden. Dat het niet ideaal was, had ik wel in de gaten. Ze hadden niet genoeg energie om het werk dat ik van ze verlangde vol te houden. Bovendien zagen ze er grauw uit.”

De paarden van Merel worden begeleid door Leendert Jan Hofland van dierenkliniek Bodegraven. In overleg met hem werd de voeding onder de loep genomen. Al snel werd duidelijk dat haar paarden tekort eiwit kregen. Het roer moest om.

Ruwvoeranalyse

Eén van de eerste stappen was dat het ruwvoer werd geanalyseerd. “Dat bleek niet geschikt voor mijn doel, namelijk topsport.” Merel noemt de hulp van deskundigen daarbij onmisbaar. “Zo’n analyse is een brij van getallen, waar ik niet wijs uit kon worden. Pas na uitleg zag ik waar ik op moest letten."

Er werd een rantsoen samengesteld met ruwvoer als hoofdbestanddeel en een aanvulling van een speciaal vervaardigde muesli, die extra eiwit bevatte. Daarvan hoefde slechts weinig te worden gegeven, omdat het zo rijk was. Naast de drie kilo sportvoer kregen haar wedstrijdpaarden één kilo Pavo TopSport per dag.

Al na een paar weken merkte Merel verschil. “Ze waren beter geconcentreerd en stabieler. Ik voelde minder fluctuatie in hun energie. Gevolg was dat ze de training beter aankonden. En als paarden zich beter op jou concentreren, kan je ook beter trainen. De spiermassa nam toe. Ze groeiden snel, maar op de juiste plekken. Op meerdere fronten maakten ze vorderingen. Dat ze zwaarder werden verontrustte me niet. Ze hadden namelijk veel meer kracht, ruim voldoende om die extra kilo’s mee te dragen.”

Spectaculaire veranderingen

De veranderingen waren spectaculair te noemen. “Mijn paarden werden steeds fitter, maar niet heter. Ik heb hoog in het bloed staande paarden, maar ze werden juist stabieler. Heel wat anders dan dat je snel verteerbare suikers geeft, waardoor ze eerst ontploffen en daarna leeg zijn. Wat dat betreft zouden dressuurruiters ook van dit voer kunnen profiteren.” De eventingtopper is ervan overtuigd dat het nieuwe voerregime in hoge mate heeft bijgedragen aan het geweldige succes tijdens het WK met haar Rumor Has It, waarmee kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2016 werd afgedwongen. “Natuurlijk moet je het altijd in de gaten blijven houden, maar ik denk dat we hiermee op een optimale manier naar Rio kunnen toewerken.”


Merel Blom met Rumour has it in Caen 2014