Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Pavo VoerAdvies - Dressuurpaard met blessure

Mijn 13 jarige KWPNer waarmee ik Lichte Tour dressuur rijd, heeft een scheur in het kootbeen. Hij heeft absolute box rust en staat dus 24 uur per dag op stal. Uit ervaring weet ik dat hij snel gefrustreerd raakt op stal. Hij heeft ook eerder maagzweren gehad. Wat kan ik doen op voergebied.

Momenteel krijgt hij 2 keer een halve schep Nature's Best en 1 keer een schep SlobberMash. Hij krijgt ook 3 keer per dag hooi en hij staat op een dikke laag stro.
Van nature is het een heel actief paard, tijdens een eerdere blessure heeft hij ook boxrust gehad en dat deed hem geen goed. Toen ontwikkelde hij dus een maagzweer. H
ij moet nu nog 3 maanden box rust. Mijn paard is op het juiste gewicht. Wat voor voer is te adviseren?

Antwoord

Het is belangrijk dat jouw paard zich niet gaat vervelen op stal. Je geeft al ruwvoer, probeer dat over zoveel mogelijk porties per dag te verdelen, eventueel in een hooinet of slowfeeder zodat hij er langer over doet.

Als het om krachtvoer gaat kun je de Slobber halveren en de Nature's Best mengen met twee handen vol Pavo DailyPlus. Je geeft dan meer volume, je paard kauwt meer en langer zonder dat hij meer energie krijgt.

Wel is het belangrijk om bij zo weinig krachtvoer voldoende vitaminen en mineralen te geven, bijvoorbeeld door Pavo VitalComplete bij te geven in deze periode. Vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol bij het herstel.

Wat je verder nog kunt doen is Slobber helemaal weglaten en in plaats daarvan Pavo SpeediBeet geven. Geweekte bietenpulp bevat veel vezels die een prebiotisch effect hebben - goed voor gezonde darmen. Door het hoge vochtgehalte zit er weinig energie in - het is dan ook ruwvoer. Zowel DailyPlus als SpeediBeet zorgen door de aanmaak van speeksel tijdens het kauwen voor een minder zure maag en daarmee minder risico op maagzweren.

Concreet voorbeeld rantsoen voor jouw paard tijdens de boxrust.

  • 3 -6 keer per dag ruwvoer
  • 1 x daags 1/2 schep Pavo Nature's Best + 2 handen vol Pavo DailyPlus
  • 1 x daags 1/2 schep Pavo Nature's Best + 150 gr SpeediBeet (150gr+ 750ml water = 900 gram nat product)

Let op dat veel paarden even moeten wennen aan de smaak van SpeediBeet omdat er weinig suiker in zit.