Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Suiker- en zetmeelarm voer voor sportpaarden op rust

Een paard op rust heeft nog steeds voldoende bouwstoffen nodig. Wat geef je zo’n dier? Sinds kort is hiervoor een oplossing in de vorm van een zetmeel- en suikerarm voer, dat ook grote voordelen biedt voor sportpaarden. 

De 14-jarige Sorento van Melanie Eichholtz is Z-dressuur. De ruin kampt met chronische bronchitis en wordt daarom momenteel niet getraind. Ook is hij erg gevoelig voor koliek. “Sorento heeft al vaak verstoppingen gehad, waardoor zijn dikke darm minder goed werkt. Zolang hij veel naar buiten kan, gaat het goed, maar anders heeft hij bijna elke week gaskoliek.” Op advies van haar dierenarts is Melanie overgestapt op Pavo Care4life, dat weinig zetmeel bevat. Sindsdien heeft Sorento geen koliek meer gehad. Hij krijgt twee kilo per dag, aangevuld met twee kilo muesli, verdeeld over drie porties. Zowel binnen als buiten heeft hij nagenoeg onbeperkt de beschikking over hooi en kuil. “Hij maakt een zeer gezonde indruk en glimt je tegemoet. Ik ben zo tevreden, dat ik het voer ook aan anderen heb aangeraden.” 

Lastige tante

De 12-jarige zwarte Unesco Lady (v. Kasparov) van Maureen Veldkamp uit Brummen was een lastige tante. “Een echte merrie in de negatieve zin van het woord”, vertelt ze. Wegens haar gedrag kreeg de merrie een hormoonmiddel op natuurlijke basis. “Anders was ze helemaal niet te rijden.” Een scan toonde geen onregelmatigheden aan haar eierstokken. Na een flinke aanval van gaskoliek besloot Maureen het qua voer eens anders te proberen. Ze schakelde van brokken en kuil over op Pavo Care4Life en hooi. “Het verschil is bijna niet te bevatten. Mijn paard is compleet veranderd. Al heel snel zag ze er beter uit. De opgeblazen

buik verdween en ze glimt nu als een spiegel. Maar het opvallendste was dat haar gedrag veranderde. Ze werd vrolijk en zelfs knuffelig, wat ze voorheen nooit was. Ik ben zelfs gestopt met het hormoonmiddel en het gaat prima. Voor mijn paard geen ander voer meer dan Pavo Care4life, dat is zeker.” 

Onderzoek bewijst

De universiteit van Leipzig in Duitsland heeft een onderzoek gedaan naar brandstof- (glucose) en insuline gehalten in het bloed bij paarden die werden gevoerd met gewoon krachtvoer met een zetmeelgehalte van 33,1 procent en met Pavo Care4Life (zetmeelgehalte van 7,4 procent). Daarin werd onomstotelijk bewezen dat de pieken en dalen aan glucose en insuline bij het gebruik van Pavo Care4Life uitbleven.

Fluctuaties zijn voor geen enkel paard goed, maar vooral voor insuline resistente paarden moeten ze worden vermeden. Krabbenborg: “Het lichaam van die paarden geeft zoveel overreactie op suikers, dat het hele insulineproductiesysteem is lamgeslagen. Dat heeft allerlei gevaarlijke effecten, zoals een grotere kans op hoefbevangenheid. Pas als je de suikerpieken weet te voorkomen, kan het hormoonstelsel zich weer normaliseren.”

Door de toevoeging van Omega 3 en collageen is Pavo Care4Life ook bijzonder geschikt voor oudere paarden of dieren die wat extra’s kunnen gebruiken. Collageen zorgt voor soepeler gewrichten. Er wordt de laatste tijd ook steeds meer bekend over paarden met gluten allergie. Care4Life bevat geen granen. “Het mag niet het predikaat ‘glutenvrij’ dragen, omdat het wordt geproduceerd in een fabriek waar wel met granen wordt gewerkt. ‘Glutenarm’ heet het dan offcieel. Maar het zit er niet in, dus ook voor die categorie paarden is het een uitermate geschikt voer.” 

Pavo Care4 Life is een zetmeel- en suikerarm voer met collageen voor soepele gewrichten. En omdat kruiden en gisten de luchtwegen en de natuurlijke darmflora ondersteunen, bevordert het de algehele gezondheid.Man met de hamer

Bij sportpaarden kan door Pavo Care4Life een glucosedip worden vermeden. Wel eens gehoord van de ‘man met de hamer’? Sporters beschrijven het gevoel alsof ze ineens niet meer verder kunnen, dat alle energie ineens op lijkt. Paarden kennen het ook. Krabbenborg: “Als het paard op de ochtend van het concours een portie krachtvoer heeft gehad, gaat het lichaam daarmee aan de slag. Stofjes worden aangemaakt en weer afgebroken. De piek aan brandstof in het bloed moet worden weggewerkt. Tegen de tijd dat de normaalwaarde wordt bereikt, neemt het ‘afbraaksignaal’ in de vorm van de hoeveelheid insuline af. Alleen kost het even tijd, voordat de insuline is weggewerkt, dus het lichaam gaat iets te lang door met het weghalen van brandstof (glucose) uit het bloed. Er ontstaat een tekort aan glucose, dat daarna langzaam weer wordt aangevuld uit de lichaamsvoorraad. Maar dat tijdelijke tekort zorgt ervoor dat het even niet wil, dat het paard minder makkelijk vooruit kan.” Sommige paarden doen er lang over om de gehalten te normaliseren en hebben tot wel vijf uur na hun eten last van een dip. “Geef je Pavo Care4Life, dan heb je dat niet.”