Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Training oppakken na koliekoperatie

Mijn paard is enige tijd geleden met spoed geopereerd aan de darmen, waarbij er 1,5 meter darm verwijderd is. Na 3 maanden rust mag ik hem weer berijden maar ik ben zo onzeker over wat wel en niet kan. Kunt u mij een conditietraining voorstellen opdat ik hem toch niet teveel belast?

Antwoord drs. Leendert-Jan Hofland

Het is lastig je vraag met de gegeven informatie te beantwoorden. Ieder koliekgeval is namelijk anders. Het zou dan ook eigenlijk het beste zijn dat je deze vraag opneemt met de kliniek waar het paard geopereerd is, zij weten namelijk de ins en outs van de operatie van je paard. Bijvoorbeeld: uit welk deel van het darmkanaal is een stuk weggenomen, hoe was de toestand van de rest van het darmkanaal, is het paard na de operatie zonder verdere complicaties opgeknapt etc. Dit is zeer belangrijke informatie voor het revalidatieplan van jouw paard.

Paarden die geopereerd zijn aan koliek hebben echter een ding gemeen: ze hebben een grote buikoperatie gehad. Algemene richtlijnen voor de revalidatie van een paard na een buikoperatie kan ik wel geven:

De hechtingen uit de buikwond kunnen over het algemeen na ± 14 dagen worden verwijderd, dit betekent echter niet dat de plaats van de wond al weer de volledige sterkte heeft van voorheen. Als er, voordat de sterkte van de buikwand weer optimaal is, druk wordt uitgeoefend op de plek van de wond bestaat het risico op het ontstaan van een breuk (een zwakke plek in de buikwand). De sterkte van het littekenweefsel op de plaats van de buikwond neemt het meest toe in de eerste 30 dagen na de operatie, daarna vertraagt dit proces.

Wij adviseren daarom stalrust met 10-15 minuten stappen aan de hand (o.a. om dikke benen tegen te gaan) gedurende de eerste 30-45 dagen.

Tot aan 60 dagen mag het paard vervolgens, naast het in tijd opvoeren van het stappen, alleen los in een kleine paddock/afzetting (± 20 x 20 m.). Als alles goed gaat gedurende deze periode mag het paard vervolgens in een groter afgezet stuk los en mag de beweging aan de hand worden opgevoerd.

Na 3 maanden wordt verondersteld dat de plaats van de buikwond sterk genoeg is om het paard weer licht werk te laten verrichten. Je kunt hierbij denken aan 15 minuten longeren met wat draven, stappen en draven over de harde weg of 15 minuten licht rijden in de bak. Ook spieren, pezen en banden hebben in de periode na de operatie aan sterkte ingeboet en hebben deze revalidatietijd dus nodig om weer intensievere training aan te kunnen. Belangrijk in deze tweede periode van de revalidatie is dat je met gezond verstand je paard observeert en kijkt wat hij/zij aankan en waarbij hij/zij zich goed voelt.

Over het algemeen kost dit ‘optrainen' om en nabij de drie maanden en kun je ervan uitgaan dat je zonder tegenslag je paard ongeveer 6 maanden na de operatie weer normaal kunt gebruiken.

Succes!
Leendert-Jan Hofland