Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voeding en training van een 3-jarig springpaard

Escada is een merrie, vader is Toulon. Het is de bedoeling haar als springpaard te trainen. Sinds begin juli is men begonnen met longeren; wat al goed gaat. Wat mogen we nu verder doen en hoe intensief? Ze gaat regelmatig op de weide. Ook qua voeding weet ik niet goed wat het beste voor haar is. Moet ik haar vitamines bijgeven met het oog op haar toekomst als sportpaard? Nu krijgt ze 2 x 1,5 kg per dag van een gewone mengeling uit een silo(momenteel staat ze op een manege). Het is een paard dat graag beweegt en ietsje nerveus wordt als ze enkele dagen op box staat.

Antwoord IJsbrand Chardon

Training
Voor een paard van 3 jaar is het goed om zoveel mogelijk, dagelijks, op de weide te gaan.
Longeren is prima, maar niet meer dan 3 maal per week en niet langer dan 20 minuten. Rijden is ook prima, 20 minuten per keer, niet meer dan 3 to 4 maal per week. Laat haar geen grote inspanning laten leveren, ze moet het werk als leuk ervaren. Dus veel afwisselen, een balkje laten draven, een klein sprongetjes laten maken, zowel los als onder het zadel en buitenritjes maken. Het gaat er niet om hoe lang je het doet, maar dat er plezier is waarbij je toch heel consequent bent.

Voeding
Een 3 jarig paard kun je vergelijken met een puberend en opgroeiend kind. Deze moeten consequent begeleid worden en tevens gezonde voeding krijgen. Zomaar voer uit een silo betekent dat je eigenlijk niet weet wat je voert.

Een goed krachtvoer bevat alle vitamines die een paard nodig heeft. Vitamines bijvoeren is vaak onnodig, aangezien 1 - 1.5 kg krachtvoer per dag de complete vitamines/mineralen behoefte van een jong sportpaard dekt. Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij ziekte of een verlaagde weerstand, kun je je paard een voedingssupplement naast je krachtvoer geven.

Onze 4-span paarden krijgen Pavo Energy-Control, daar zit alles in wat ze nodig hebben, behalve vitamine C. Als we op concours of op reis gaan krijgen ze dat extra, zo ook bij verkoudheid of andere ziekte. Tijdens lange reizen of warm weer en zware inspanning, krijgen ze elektrolyten (Pavo E'lyte).

Pavo Energy-Control is geschikt voor paarden die veel moeten presteren en daarom minder geschikt voor een jong paard. Je kunt een jong sportpaard het beste een onderhoudsvoer geven, zoals Pavo Condition eXtra en/of Pavo Nature's Best. Deze passen qua energiewaarde beter bij een paard dat nog niet zoveel werk hoeft te verrichten. Goed hooi of voordroog kuil is de basis van je rantsoen, minimaal 6 - 9 kg per dag. Dit is ook goed tegen de verveling op stal.

Succes!
IJsbrand Chardon