Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voeradvies voor Z1-dressuur pony

Ik heb een 14-jarige Welsh pony. Deze winter wil ik hem voor het eerst in de Z1 dressuur starten. Ik merk dat sinds ik de training iets ben gaan opschroeven, hij het zwaar krijgt.
Hij pakt de oefeningen goed op, maar hij houdt het niet lang vol. Ik voer hem nu Pavo AllSports en onbeperkt hooi. Hij ziet er heel goed uit en heeft het altijd heel goed gedaan op deze brokken. Maar ik twijfel nu of hij hier nog wel genoeg aan heeft of dat ik iets moet bijvoeren, of misschien wel iets heel anders moet gaan voeren. Kunnen jullie mij advies geven?

Antwoord

Je gaat je pony in de Z1 dressuur starten. Je voert nu onbeperkt hooi en 2 kg Pavo All Sports. Door de zwaardere training houdt je pony het werk nog niet lang vol.

Langdurige energie uit olierijk voer
Pavo AllSports is een hele goede energierijke allround sportbrok, maar als je op een hoger niveau dressuur rijdt, kan het inderdaad zijn dat je pony er niet meer voldoende energie uit kan halen om het werk langdurig vol te houden. Ik adviseer je om op een product over te gaan met een hoog aandeel aan plantaardige olie, want dit zorgt voor langdurige energie. De producten die rijk zijn aan plantaardige olie zijn Pavo EnergyControl (brok) en Pavo SportsFit (muesli). Deze olie wordt in het lichaam langzaam tot energie afgebroken. Hierdoor kan een paard hier dus langdurig energie uit halen. Dit is ideaal voor duursporten als dressuur. Maar ook voor bijvoorbeeld endurance is olierijk voer optimaal, vanwege de langdurige energie.

‘Niet heet-makende energie’
Het omzetten van energie uit plantaardige olie in het paardenlichaam is een langzaam proces, waardoor je paard niet snel heet wordt. Dit in tegenstelling tot suiker dat een zeer snelle energiebron is voor explosieve arbeid, bijvoorbeeld springen.

Verhoogde dosering vitaminen, mineralen en spoorelementen
Zowel Pavo Kruidenmelange als Pavo EnergyControl bevatten een verhoogde dosering vitaminen, mineralen en spoorelementen. Dit zorgt voor een gezonde uitstraling en een snel herstel na een zware training of een wedstrijd.

Voeradvies
Pavo SportsFiten Pavo Energy-Control zijn beide complete voeders. Je zou dus 1 van deze producten kunnen voeren, maar je kunt ze ook prima combineren. Je voert momenteel 2 kg Pavo AllSports. Als je overgaat op Pavo SportsFit of Pavo EnergyControl doe dit dan geleidelijk en begin met totaal 1,5 kg per dag. Wil je beide producten voeren, geef dan 1 schep brok en 1 schep muesli per dag. Probeer deze hoeveelheid de eerste 2 - 4 weken. Daarna kun je de hoeveelheid altijd nog aan de behoefte van je pony aanpassen door wat meer of wat minder te voeren.

Succes
GroomingConsultant
Emma Hintzpeter