Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Weet wat je geeft - het rantsoen van Amarosa

Om een goed rantsoen op te stellen voor welk paard dan ook is het ontzettend belangrijk om te weten wat je paard per dag binnen krijgt. Wat is de samenstelling van je ruwvoer? Hoeveel gras eet jouw paard? Bij aanvang van het project zijn er een aantal zaken geanalyseerd.

  • Ruwvoeranalyse door Eurofins Agro.
  • Mest- en bloedonderzoek met het Horse care pakket van de GD Deventer

Bloed en Mest onderzoek

Amarosa's bloedbeeld  laat geen verontrustende dingen zien, gelukkig is ze ook niet insuline resistent. Het mestonderzoek toont aan dat Amarosa geen wormen heeft.

Ruwvoeranalyse

Het ruwvoer van Amarosa is zeer droog met een droge stof gehalte van 842. Dat wil zeggen dat 84,2% van het ruwvoer uit droge stof bestaat en 15,8% uit water.

De EWpa (Energie Waarde paard) van het hooi is 0,55. Dat is laag.
De VREp is 80 (Verteerbaar Ruw Eiwit paard). Dat is redelijk goed.

Amarosa krijgt dus hooi met een lage energie waarde en met een redelijk goede eiwit kwaliteit. Ideaal voor een sportpaard dat moet afvallen.

Het rantsoen, ruwvoer is de basis

Op basis van deze gegevens is het mogelijk om een goed rantsoen samen te stellen voor Amarosa. Dit paard heeft weinig caloriën nodig maar wel voldoende vitaminen en mineralen en energie om te kunnen sporten.

Ieder paard heeft ruwvoer nodig om de spijsvertering goed op gang te houden. Een mollig paard heeft per dag 1 to 1,5% van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer nodig. Amarosa krijgt nauwelijks gras binnen dus krijgt ze ruwvoer in de vorm van hooi. 

  • 7 kg ruwvoer (hooi) verdeeld over drie porties per dag
  • ½  kg Pavo Nature’s Best Muesli verdeeld over twee voerbeurten
  • Twee handen Pavo DailyPlus per voerbeurt mengen met het krachtvoer
  • 1 keer per dag 100 gram Pavo VitalComplete
  • ½ Pavo SummerFit-koek per dag

Toelichting producten

 Als ‘krachtvoer’ krijgt Amarosa suikerarme en havervrije muesli Pavo Nature’s Best, aangelengd met Pavo DailyPlus. DailyPlus stimuleert het kauwen, waardoor paarden langer met hun voer bezig zijn. Daarnaast zorgt Daily Plus voor een vol gevoel, zonder dat het paard aankomt.

110 gram VitalComplete per dag zorgt ervoor dat Amarosa ondanks haar dieet nog steeds voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Als beloning mag ze een halve Pavo SummerFit-koek wegsnoepen.
Alle andere snoepjes zijn uit Amarosa’s voerrantsoen geschrapt.