Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk

Verschillende bouwstenen in het voer, dragen bij aan de gezondheid van je paard. Zowel ruwvoer als krachtvoer bevatten voedingsstoffen die energie leveren, zorgen voor herstel en groei van het lichaam

Ruwvoer bestaat o.a. uit koolhydraten, water, vezels, suikers, eiwitten en vitamines en mineralen.
Krachtvoer is daarnaast nog aangevuld met zetmeel en plantaardige vetten.

Wat doen deze voedingsstoffen voor je paard?

Koolhydraten

Koolhydraten zijn te onderscheiden in complexe en in water oplosbare koolhydraten.
Oplosbare koolhydraten zijn suikers en zetmeel en worden afgebroken door enzymen in de maag en dunne darm. Dit levert het paard veel energie op.

'Het is belangrijk dat de afbraak van oplosbare koolhydraten goed gebeurt, omdat anders suiker en zetmeel in de dikke darm terecht komen die de darmflora kunnen verstoren. En daarmee heeft je paard meer kans op gaskoliek en hoefbevangenheid.' Leendert-Jan Hofland, dierenarts.

Naarmate gras ouder wordt, bevat het meer vezels. Deze vezels zijn complexe koolhydraten om te verteren. Alleen in de dikke darm van het paard kunnen deze vezels worden afgebroken tot nuttige voedingsstoffen. Hier zorgen de bacteriën voor. Zonder voldoende vezels kan de vertering van het paard niet functioneren. Als de dikke darm niet voldoende actief is, zijn er kans op allerlei verteringsproblemen en ziektes bij het paard, zoals koliek of hoefbevangenheid.

Eiwitten

Eiwitten worden in het gehele spijsverteringskanaal afgebroken tot aminozuren, alleen in de dunne darm worden de aminozuren door het paard goed opgenomen. Deze aminozuren zijn essentiële bouwstoffen voor het goed functioneren van het lichaam. Het paard gebruikt ze bijvoorbeeld bij groei en vervanging van lichaamseiwit. Het paard kan ook enkele aminozuren zelf aanmaken. Dus niet alle aminozuren zijn essentieel en hoeven via de voeding te worden verstrekt.

Voor een gezond paard, is een overmaat aan eiwit geen probleem. De nieren zorgen ervoor dat de overmaat via de urine wordt uitgescheiden. Groeiende paarden, dragende en melkgevende merries en oudere paarden hebben een hogere behoefte aam eiwitten.


paarden zijn kieskeurige eters
Dagelijks worden er grondstoffen aangeleverd bij de fabriek van Pavo Paardenvoer

Plantaardige vetten

Een paard kan heel goed plantaardige vetten afbreken en opnemen in het lichaam. Dit gebeurt vooral in de maag en in de dunne darm. Plantaardige vetten leveren veel energie. Daarom is het ideaal voor paarden die veel en langdurig actief moeten zijn. Daarnaast zorgen vetten voor een glanzende vacht, goede spijsvertering en soepele spieren en gewrichten.

Je paard heeft wel een paar weken nodig om te wennen aan meer vetten in het voer en dit nuttig te besteden. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid vetten rustig en geleidelijk op te bouwen.

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen hebben een belangrijke functie in het lichaam van het paard. Mineralen zijn onder meer nodig voor botgroei, spieropbouw, opname van water en andere stoffen en het functioneren van enzymen en hormonen. Vitamines zijn nodig voor onder meer een goed afweersysteem en afvoeren van afvalstoffen vanuit het lichaam.