Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Mok en voeding

Mijn paard heeft 2 jaar geleden heel erg veel last van mok gehad en daardoor zijn er kloven ontstaan in de kootholte. Het heeft ruim een jaar geduurd voordat ik weer normaal kon rijden. Om het probleem op te lossen heb ik al veel geprobeerd, maar niets helpt echt. Iemand heeft mij nu geadviseerd om geen biks meer te voeren, omdat dit ook weleens een positief resultaat geeft op langdurige mok.
Mijn vraag is of u daar ervaring mee heeft en hoe ik een goed voerschema kan samenstellen.

Huidige voerschema:
7:00 uur -3 scheppen natte pulp, 3/4 kiloschep Sportmengeling, 1/4 schep zemelen
12:00 uur -3/4 kiloschep Pavo-1, voederbiet
17:00 uur -3/4 kiloschep Pavo Sportmengeling, voederbiet
22:00 uur -1 kiloschep Pavo Herbasan, 1/2 kiloschep zemelen, 2 wortelen
Bij iedere voerbeurt 3/4 plak goed hooi (ruim een kilo)

Antwoord

Mok is een huidaandoening die door factoren van buitenaf en van binnenuit kan worden veroorzaakt.

Factoren van buitenaf
Factoren van buitenaf, die een rol kunnen spelen zijn o.a.: bacteriën, schimmels in combinatie met o.a. nattigheid, vuil en zonlicht. In een optimale situatie is de huid van een paard beschermd tegen deze bacteriën en schimmels. Als de weerstand van een paard echter verminderd is, dan kunnen de bacteriën en/of schimmels de huid aantasten.

Factoren van binnenuit
Voeding is geen directe oorzaak van mok, echter is het wel een belangrijke factor. Huidproblemen in het algemeen worden vaak veroorzaakt van binnenuit door een verminderde weerstand. Deze verminderde weerstand staat in verband met de balans van de darmflora. Je kunt de huid dan ook zien als een verlengstuk van de darm. Een paard in de natuur graast 16 uur per dag. Een paard heeft daarom een grote dikke- en blinde darm waar het ruwvoer (gras/hooi/voordroogkuil) wordt verteerd. Voor een gezonde darmflora is het zeer belangrijk dat je paard in de eerste instantie ruim voldoende ruwvoer krijgt.

Voedingsadvies
Aan kracht- en bijvoer voer je je paard veel verschillende soorten voer: Sportmengeling, Pavo 1, Herbasan, pulp, zemelen, suikerbieten, voerbieten en wortels. Het is beter dat je niet zoveel verschillende voersoorten voert, zodat de darmflora van je paard meer rust krijgt. Met het krachtvoer en daarnaast de pulp, voederbieten en wortels geef je je paard vrij grote hoeveelheden suikers. De bacteriën in de dikke- en blinde darm kunnen niet goed overweg met grote hoeveelheden suikers. Je kunt wel een keer een wortel of suikerbiet geven als beloning, maar grote hoeveelheden zijn af te raden.

Ik adviseer je om 1 soort krachtvoer aan te houden. Het maakt geen verschil of je een brok of muesli voert. Het is vooral de krachtvoer/ruwvoer-verhouding die een rol speelt. Voor een gezonde darmflora van je paard is het belangrijk dat je 7-8 kg ruwvoer per dag geeft.

GroomingConsultant
Freerkje Smit