Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Rantsoen aanpassen bij weidegang

Rekenen met droge stof

Gras en met name voorjaarsgras heeft een zeer hoge voedingswaarde. Aangezien gras voor 85% uit water bestaat, reken je altijd met de voedingswaarde op droge stof basis.

In een weide met een flinke grasmat eet een paard van 600 kg ongeveer 3 tot 5 kg gras per uur. Haal je het water hieruit, dan blijft er 450 tot 750 gram droge stof over wat per uur opgenomen wordt.

Bij vijf uur weidegang krijgt je paard 2 - 4 kg extra voer (drogestof) binnen. 

Sobere rassen en paarden die niet werken

Paarden en pony’s die weinig of geen arbeid verrichten hebben voor hun energievoorziening voldoende aan de voedingsstoffen uit het gras. Regelmatig betekent dit dat het aanbod de behoefte zelfs overtreft en ze dus te dik worden. Dit probleem komt veel voor bij sobere rassen. Vaak krijgt zo’n pony nog een handje krachtvoer, omdat het anders zo zielig is.

Maar let op: Hiermee geef je weliswaar maar een klein beetje energie en eiwit, maar ook maar een klein beetje vitaminen en sporenelementen. En dat is te weinig. Gras bevat wel vrij veel mineralen, maar te weinig vitaminen en sporenelementen.

Daarom is het voor sobere rassen en paarden die niets doen of te dik zijn, verstandig om juist die vitaminen en sporenelementen aan te vullen. Pavo heeft speciaal hiervoor SummerFit koeken ontwikkeld. Eén koek bevat een dagdosis aan vitaminen en mineralen, zonder dat je je paard of pony extra energie en eiwit geeft.

Sommige mensen denken dat SummerFit koeken veel suiker bevatten, maar omdat één koek maar 165 gram weegt is de werkelijke hoeveelheid suiker die je paard met een koek binnenkrijgt minimaal. 

Paarden en pony’s die werken 

Bij paarden of pony’s die bereden worden hangt de aanpassing van het rantsoen af van de hoeveelheid weidegang. De stelregel is dat aanpassing van het rantsoen nodig is bij meer dan 2 à 3 uur weidegang per dag in een bemest weiland met een flinke grasmat.
Bij vijf uur weidegang krijgt een paard meer dan 3,5 kg droge stof binnen.

Om dit te compenseren kun je 3 kg ruwvoer minder geven én 1 kg krachtvoer minder.Krachtvoer met de juiste samenstelling 

Weidegras bevat veel energie, eiwit, suiker en weinig structuur. Let daarom bij de keuze voor het soort krachtvoer op de juiste aanvulling. Wat in het gras zit hoef je immers niet meer bij te voeren. 

Voor wekende paarden is het meest geschikt een suikerarm krachtvoer met veel structuur, wat tevens een laag energie –en eiwitniveau heeft, zoals Pavo Nature’s Best.

Pavo Care4Life is een stuctuurrijke blend met veel kruiden, vitaminen en mineralen en zonder de energie van krachtvoer. Het is zeer geschikt voor paardendie niet werken of als topping over het rantsoen van sportpaarden.

Wil je graag advies op maat, speciaal voor jouw paar den jouw situatie?
Neem dan contact op met Pavo VoerAdvies, ons team geeft je gratis en deskundig advies.

voeradvies@pavo.net