Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Slokdarmverstopping

De slokdarm transporteert het voedsel van de mond naar de maag. Het voedsel kan alleen naar de maag toe getransporteerd worden. Een paard kan dus niet overgeven! Hierdoor kunnen problemen als koliek ontstaan, maar ook slokdarmverstopping.

Oorzaken van slokdarmverstopping

 • Paarden die gulzig en schrokkerig eten kauwen niet goed. Voedsel wordt niet in kleine stukjes gemalen en er wordt weinig speeksel geproduceerd. Hierdoor kunnen er grotere stukken voedsel zoals wortel in de slokdarm vast blijven zitten. Deze verstopping is pijnlijk.
 • Als paarden voedsel eten wat uitzet als het nat wordt kan de slokdarm verstopt raken. Een voorbeeld hiervan is ongeweekte bietenpulp.
   

Wat kun je doen?

Als je paard slokdarmverstopping heeft, bel dan meteen je dierenarts. Soms helpt een massage van de slokdarm om de doorstroom weer op gang te brengen. Maar wacht niet te lang met het inschakelen van een dierenarts; er kan vocht of voedsel in de longen terecht komen, waardoor longontsteking kan ontstaan.

Paarden die snel last hebben van slokdarmverstopping kan je het beste als volgt voeren:

 • Voor alle paarden geldt dat je bietenpulp zoals Pavo SpeediBeet afgesloten moet bewaren. Gebruik een emmer met deksel tijdens het weken en zorg dat je voldoende water toevoegt. Pavo SpeediBeet neemt 5 x het eigen gewicht aan vocht op. 
 • Laat het gebit regelmatig controleren.
 • Zorg dat je paard altijd in alle rust kan eten, zonder dat andere paarden zijn voer proberen af te pakken.
 • Meng Pavo DailyPlus door je krachtvoer heen, hierdoor eet je paard langzamer en kauwt het beter.
 • Maak je krachtvoer - brokken of Pavo Care4Life aan met water en laat het 1 uur staan zodat je het als een papje kunt voeren.
 • Zorg voor voldoende ruwvoer.
 • Geef eens wat vaker Pavo Slobber

Heb jij een paard dat gevoelig is voor slokdarmverstopping? Neem dan contact op met ons op voor een voedingsadvies op maat.


een paard produceert 3 liter speeksel bij het eten van 1 kg ruwvoer
een paard produceert 1 liter speeksel bij het eten van 1 kg krachtvoer