Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Zomereczeem en voeding

Een paard dat overgevoelig is voor het speeksel van deze culicoïdesmugjes krijgt jeuk, vooral bij de manen en aan de staartwortel. Het gaat schuren en de kwaal wordt van kwaad tot erger; de haren verdwijnen en er kunnen wondjes ontstaan. Als een paard eenmaal overgevoelig is, zal hij dat waarschijnlijk zijn verdere leven blijven.

Deze allergie kan zomaar ontstaan; bij oudere paarden, die er voorheen nooit last van hadden, kan de allergie zich alsnog ontwikkelen. De oorzaak van zomereczeem wordt gezocht in een combinatie van erfelijke aanleg, verminderde afweer en de toename van het aantal mugjes door veranderde ecologische omstandigheden (zoals het verdwijnen van vogelsoorten die de mugjes opeten).

Hoewel voeding van invloed is mag je niet uit het oog verliezen dat zomereczeem enkel en alleen wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van bepaalde steekmugjes ( Colloïdes). Niet meer en niet minder.

En dat betekent dat je er alles aan moet doen om te voorkomen dat deze mugjes je paard kunnen steken.

Noodzakelijke maatregelen  

Met alleen de inwendige aanpak red je het vaak niet om zomereczeem volledig de baas te worden. De "allerbeste remedie" tegen de aandoening is om alle contact met de boosdoeners te vermijden.

 • Zomerse windstille dagen, in combinatie met natte weides of weides langs de bosrand zijn het ergst. Laat op dit soort dagen / locaties je paard overdag op stal en ’s nachts in de wei. Vermijd in ieder geval de schemering.
 • Hoewel het niet zo charmant staat is een eczeemdeken die het hele lichaam bedekt zeer effectief.
 • Behandel de manen, staart en deken met insecten werende spray of gel. Goed werkende middelen zijn Wellcare-Emulsion van MSD (langwerkend) en Equirepell van Virbac (dagelijks nieuw opspuiten/smeren). Deze middelen zijn uitsluitend via de dierenarts verkrijgbaar.

Bij paarden die zeer allergisch zijn werken bovenstaande maatregelen nog niet afdoende. In dat geval is er nog een derde stap, namelijk medicijnen.

Men kan voor Corticoide kiezen, via injectie of het voer. Dit is echter wel een zogenaamd   ʼpaardenmiddel‘  met de nodige bijwerkingen. Of je daarvoor kiest is afhankelijk van de ernst van de symptomen en je eigen mening over dit soort middelen.

Nogmaals benadrukken wij hier dat de maatregelen die moeten voorkomen dat de mugjes bij je paard kunnen komen het grote verschil maken. Besteed daar veel aandacht aan en blijf zoeken naar creatieve oplossingen.

Inwendige aanpak

Voeding is nauwelijks van invloed op zomereczeem. Het is aan te raden je paard niet te belasten met krachtvoer wanneer dat voor energie niet nodig is. 

Geen krachtvoer/extra energie nodig

 • Wanneer je paard geen krachtvoer nodig heeft is Pavo DailyPlus in combinatie met Pavo VitalComplete een goed alternatief om toch voldoende vitaminen en mineralen aan je paard te geven.
 • Pavo Care4Life is een product met een laag energiegehalte en zeer lage suiker- en zetmeel gehaltes. Wat het wel bevat zijn kruiden, vitaminen en mineralen voor een uitstekende ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Wel krachtvoer/extra energie nodig

Wanneer je een sportpaard hebt met zomereczeem, probeer dan producten uit te kiezen met een zo laag mogelijk suiker- en zetmeel gehalte.

 • De enkelvoudige grondstof Pavo SpeediBeet is een goede basis voor het rantsoen. Het is niet alleen heel gezond voor de darmen, maar bevat wel energie uit vezels en het suikergehalte is maar 5% (helemaal geen zetmeel) .
 • Vul dit aan met Pavo TopSport (niet meer dan 1 kg per dag)

Dit artikel is geschreven in samenwerking met dierenarts Jurgen Bärtz

Meer informatie:
Zomereczeem, een lastig probleem 
 Lokale antiallergische middelen, die je direct op de manen/staart smeert hebben vaak geen bijwerkingen. In de handel zijn veel goedwerkende producten verkrijgbaar, maar evenzoveel die vooral een mooie verpakking hebben.

Een voorbeeld van een effectief middel (uitsluitend via de dierenarts):  Equimyl-Emulsion van Virbac :

 • Bevat geen Cortison en is geen doping.
 • Werkt bij 70- 90 procent van alle paarden zeer goed, bij 10-30 procent werkt het voldoende.
 • Werkt snel, na 1 – 2 dagen.
 • Eenmaal per dag insmeren, in het naseizoenom de dag.
 • Het is geen kür, het kann gebruikt worden wanneer nodig.
 • Gunstig geprijsd.

Nog een verzorgingstip

Het is onvermijdelijk dat er in de staart en manen stof en talg blijft plakken. Uit dermatologisch onderzoek bij honden blijkt dat medicinale shampoos bij werkelijk verschil kunnen maken in het genezingsproces van beschadigde huid. Hierop gebaseerd is er ook voor paarden een speciale Equimyl shampoo ontwikkeld.  Deze is in vergelijk met normale paardenshampoo uit de ruitersportwinkel aanzienlijk duurder, maar de werking is ook totaal anders.

Wanneer je dit tijdens het ʼmuggenseizoen‘  eens per 1 à 2 weken gebruikt ondersteun je de huid en bevorder je het genezingsproces aanzienlijk.  Kwestie van uitproberen.