Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Spierbevangenheid

Wat is spierbevangenheid?

Spierbevangenheid is een stoornis in de spierstofwisseling waardoor een totale verzuring van vooral de rug, lendenen en kruisspier optreedt. Meestal zie je 10 of 15 minuten, nadat het dier in beweging is geweest een reactie. Het is een zeer ernstige aandoening en de juiste behandeling is bepalend voor het herstel.

Oorzaken van spierbevangenheid

De oorzaken worden nog steeds onderzocht, maar tot nog toe zijn twee hoofdoorzaken bekend van spierbevangenheid: te veel krachtvoer (te veel suikers en zetmeel) in verhouding tot de hoeveelheid beweging of te veel opwinding of spanning (vaak erfelijk bepaald). Paarden die tijdens rustdagen geen aangepast rantsoen krijgen, kunnen de volgende dag spierbevangen raken.

Drie niveaus van spierbevangenheid

 • Licht: het paard staat met omhoog gebogen rug en is stijf in de achterhand.
 • Middel: het paard wil niet graag lopen, stijf en sterk verkorte pas, trilt en knikt in de achterhand. De spieren van de achterhand zijn stijf, gezwollen en pijnlijk.
 • Zwaar: het paard weigert om te lopen, is sterk bezweet, angstig, heeft wijde neusgaten, hart en ademfrequentie zijn verhoogd en de urine is roodbruin. Het paard wil graag liggen en komt liever niet overeind.

Wat kun je doen bij een spierbevangen paard?

 • Raadpleeg bij acute spierbevangenheid altijd direct de dierenarts (dit geldt eigenlijk voor alle 3 de genoemde niveau's, maar wanneer de spierbevangenheid ernstig is, is het vooral erg belangrijk dat de dierenarts zo snel mogelijk komt. Schade aan de spieren kan dan hopelijk nog zo veel mogelijk beperkt worden).
 • Geef het paard ondertussen zoveel mogelijk rust, laat het niet lopen zodat spierbeschadiging wordt voorkomen.
 • Het paard niet of zo min mogelijk vervoeren (alleen in nood en na overleg met de dierenarts).
 • Houd het paard warm onder een deken en uit de wind.
 • Zet het paard in een ruime box, zodat het zich niet kan bezeren.
 • Geef geen eten, maar laat het wel voldoende drinken.
 • Stel een rantsoen samen in overleg met dierenarts, voer in ieder geval tijdelijk geen krachtvoer. Wel structuurrijk hooi, maar geen kuil. Geef een supplement met een zeer hoge dosis vitamine C en vitamine B6, wat de versnelde afvoer van melkzuur uit de spieren stimuleert zoals Pavo MuscleCare.

Gevoelig voor spierbevangenheid?

 • Op dagen dat jouw paard minder inspanning hoeft te leveren, geef je de avond van te voren al minder krachtvoer. De hoeveelheid hooi kan hetzelfde blijven of geef iets meer.
 • Zorg ervoor dat je paard verdeeld over de dag zoveel mogelijk vrije beweging krijgt. Laat het dus niet 24 uur achter elkaar op stal staan.
 • Probeer overbelasting van de spieren altijd te voorkomen, dus zorg voor een goede warming up en cooling down.
 • Geef altijd passende voeding en hoeveelheden in balans met de gevraagde prestatie.
 • Geef een muesli met een lage energiewaarde, bijvoorbeeld Pavo Nature's Best. Wanneer het paard meer energie nodig heeft, kan plantaardige olie bijgevoerd worden; bijvoorbeeld 150-200 ml per dag. Olie is een energiebron die alleen aëroob (met zuurstof) verbrand kan worden. Bij deze verbranding wordt geen melkzuur gevormd, zoals bij energie uit zetmeel en suikers wel het geval kan zijn. Voor de vertering van olie is extra vitamine E in het rantsoen nodig: voer Pavo Eplus bij. Laat het paard langzaam wennen aan een olierijk rantsoen.
 • Geef ruim voldoende ruwvoer. Let op dat de energiewaarde niet te hoog is: Ruwvoer kan veel suikers bevatten. Laat bij twijfel een ruwvoeranalyse uitvoeren.

Na herstel van spierbevangenheid

Wanneer je paard weer hersteld is en je weer aan het trainen bent, geef dan dagelijks een spierverzorgend supplement, Pavo Eplus, met vitamine E, vitamine C en Selenium.  Dit helpt spierverzuring te voorkomen en zorgt ervoor dat de spieren langer soepel blijven tijdens inspanning. Wanneer een paard vaak last heeft van spierstijfheid of heel snel spierbevangen raakt, dan kan dagelijks preventief Pavo MuscleCare gevoerd worden. Dit supplement zorgt er voor dat de afvalstoffen in de spieren sneller worden afgevoerd.