Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Trainingsopbouw: ieder paard als individu behandelen

Het seizoen voor eventers is in volle gang. Deze veelzijdige tak van paardensport vergt het nodige van mens en dier. Hoe bereid je je paard daar optimaal op voor? Wereldbekerwinnaar Michael Jung uit het Duitse Altheim maakt zich op voor deelname aan de World Equestrian Games (WEG) in Amerika met zijn paard La Biosthetique Sam FBW. Zijn vader geeft een kijkje in de keuken.

Trainingsopbouw eventingpaarden

Het leven van familie Jung staat in het teken van de eventingcarrière van Michael. Vader Joachim, die zelf ook landskampioen in deze discipline is geweest, begeleidt de training. Moeder zorgt voor de voerschema’s en het stalmanagement. ,,Het allerbelangrijkste bij trainingsopbouw van ieder paard, in welke tak van sport dan ook, is dat je het dier als individu behandelt. Wat voor de één goed is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Vroeger was het zo dat bondstrainers oplegden op welke wedstrijden je moest verschijnen. Dat is gelukkig niet meer. Sommige paarden worden beter als ze een paar crossen meer lopen, oudere paarden spaar je vaak juist door wat minder te starten. En je moet flexibel zijn. Als je tegen iets aanloopt kan het noodzakelijk zijn om je plan bij te stellen."

Het eventingschema loopt grofweg van april tot oktober. De planning voor Sam is volgens vader Joachim vlekkeloos verlopen. ,,We zijn half april rustig begonnen met een tweesterrenwedstrijd in Compiègne. Half mei was in Marbach de eerste wereldbekerwedstrijd. Dat was een duidelijk zwaardere driesterren cross in heuvelachtig gebied, dus een flinke aanslag op de conditie. Maar hij won, evenals de volgende cross in Polen een maand later. Michael start hem binnenkort nog in één wedstrijd en daarna staat Kentucky op het programma. We hebben bewust gekozen voor deze rustige aanpak, omdat de WEG voor ons het hoogtepunt zijn. Vandaar dat we bijvoorbeeld Badminton in mei hebben laten schieten. Dat is één van de zwaarste wedstrijden voor eventers en al vroeg in het seizoen. Dat had een hele andere aanpak gevergd."

Nooit vakantie

La Biosthetique Sam (v. Stan the Man xx) wordt het hele jaar door getraind. Een paar maanden vakantie in de wei is er niet bij. ,,Vroeger was dat wel gebruikelijk voor eventers, maar dat gebeurt bijna niet meer", vertelt Joachim Jung. ,,De ervaring heeft geleerd dat het vooral voor oudere paarden beter is om altijd een zekere mate van training te ondergaan. Dan blijven ze soepeler. De zwaarte varieert echter wel." Jung heeft zijn bedrijf niet alleen gebaseerd op eventers, er staan ook spring- en dressuurpaarden. Die krijgen allemaal min of meer dezelfde training. ,,We doen veel aan afwisseling, iedere dag iets anders. Dat houdt ze fris in hun hoofd en lichamelijk fit. Alle spieren komen aan bod. Een beetje dressuurmatig werk in de bak, gymnatische lage sprongetjes, vrijspringen, longeerwerk en het liefste buiten. Helaas hadden we afgelopen jaar een strenge winter, zodat we veel in de binnenbak hebben moeten werken. Maar als het even kan gaan we de deur uit." Uiteraard is Michael ook veel in het terrein te vinden. De familie woont in een heuvelachtig bosgebied, uitstekend geschikt voor conditietraining. Daarnaast bevindt zich op hun terrein een renbaan, waar specifieke oefeningen worden gedaan. ,,De crossen worden steeds technischer. Het gaat niet alleen om hoog springen of veel uithoudingsvermogen. Er staan bijvoorbeeld hindernissen op een gebogen lijn, bovenop een heuvel of juist aan de voet van een steile afdaling. Als je slechts een paar wedstrijden per jaar rijdt, moet je zulk soort dingen wel thuis oefenen over lage hindernisjes, om jezelf erop voor te bereiden."

Training

De training bestaat gemiddeld uit een half uur stappen aan een lange teugel, waarna Michael een half uur tot drie kwartier intensiever werkt. Ook voor de cooling down wordt ruim de tijd genomen. Als naar een wedstrijd wordt toegewerkt, wordt de duur van de training niet uitgebreid, maar de zwaarte wel. ,,Tijdens rustige perioden is het vaker stap, draf, galop aan een lange teugel. In de opbouw wisselen we aanspanning af met ontspanning, maar ligt de nadruk op aanspanning. We maken per paard een planning hoe we het willen opbouwen. De één heeft bijvoorbeeld meer springtraining nodig, de ander moet wat vaker heuvels galopperen of oefenen op waterhindernissen. Het is een kwestie van aanvoelen, van je paard goed kennen.’

Weidegang

Behalve de training onder het zadel komen de paarden van Jung ook dagelijks uit de stal voor een sessie op een loopband. En alle paarden, ook de toppers, gaan een paar uur de wei in. Om de kans op blessures te verkleinen staan de toppers apart, maar wel met uitzicht op hun soortgenoten. ,,Wij vinden het heel belangrijk dat onze paarden vrij in de wei lopen, dat houdt ze gezond."

Balans arbeid en voeding

Voeding is een belangrijk onderwerp in de eventingwereld. Een lastig onderwerp ook, want hoe zorg je dat je paard voldoende energie heeft voor de zware inspanning, zonder dat hij te dik wordt? Want teveel gewicht moeten meeslepen vertraagt en is ongezond voor het dier. Maar je wilt ook niet dat een paard zoveel energie heeft dat hij in de dressuurproef zich als een bommetje gedraagt. ,,Wat ons betreft zouden ze dat onderdeel na de cross mogen houden", verzucht Joachim, omdat Michael in het verleden dit probleem wel heeft gehad met de super sensibele Sam. ,,Het is in de loop der jaren gelukkig verbeterd, hij is nu geconcentreerd tijdens de dressuur. Maar het is inderdaad een balanceeract om je voerschema optimaal te krijgen. Wat wij hebben geleerd is dat méér niet altijd beter is. In de aanloop naar een wedstrijd gaat het voerschema van Sam omhoog tot maximaal vijf kilo krachtvoer, verdeeld over drie voerbeurten per dag. Daar buiten vermindert het geleidelijk tot een maximum van drie kilo. Daarnaast krijgen onze paarden onbeperkt hooi. Dik? Nee, dat zijn ze nooit."

Supercompensatie

Familie Jung overlegt veel met de voerspecialisten van Pavo, waarmee ze de rantsoenen samenstellen. Ook dit gebeurt per paard. Jung: ,,De tijd dat je met alleen haver en allerlei losse toevoegingen in de weer was, is geweest. Onze toppaarden krijgen een mengsel van Pavo SportsFit en Pavo Energy Control. Sam krijgt daarnaast nog wat geplette haver. Voor zijn uithoudingsvermogen geven we Pavo e plus bij. Tijdens zwaardere wedstrijden krijgt hij ook Pavo MuscleCare. En we hebben altijd Pavo E’Lyte electrolyten bij ons voor als hij veel zweet. Wondermiddelen bestaan niet, er zijn geen poeders waardoor je een wedstrijd wint. Maar wij hebben het idee dat we Sam zo het meest optimale bieden om goed te kunnen presteren."

Michael gaat altijd ruim op tijd naar wedstrijden, zodat zijn paarden kunnen acclimatiseren en wennen aan de omgeving. Anders zijn ze te nerveus om te eten en te drinken, wat wel belangrijk is voor een goede prestatie. Tijdens wedstrijden krijgen zijn paarden vier keer per dag een kleine portie voer, om te zorgen dat er niet teveel tegelijk in de maag zit en de opname optimaal is. Een paar uur voor de start wordt geen krachtvoer meer gegeven, wel hooi. Kauwen helpt tegen de stress.

Nutritionist Vincent Hinnen heeft meegeholpen het optimale voerschema voor Sam vast te stellen. ,,Tijdens trainingen en wedstrijden wordt energie verbruikt en ontstaan afvalstoffen in de spieren. Hoe zwaarder de prestatie, hoe meer afvalstoffen. Voeding speelt een grote rol bij de neutralisatie daarvan. Extra antioxidanten als vitamine E en C helpen het paard te herstellen. Die pakken vrije radicalen en melkzuur aan. Maar tijdens de herstelfase probeert het lichaam ook de energie tekorten aan te vullen. Om beter voorbereid te zijn op een nieuwe inspanning, worden extra reserves aangelegd. Dit noemen we supercompensatie. Het voer dat Jung voor zijn paarden gebruikt bestaat niet alleen uit vezels en snel beschikbare koolhydraten, maar ook uit plantaardige oliën. Dit is een goede energiebron voor duurprestaties."