Gezocht: paarden met overgewicht

In 5 stappen naar een goede lichaamsgezondheid

 

Samen met De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) hebben wij een onderzoek opgezet naar insulineresistentie en overgewicht bij paarden. Tijdens het gezamenlijke project wordt een groot aantal paarden een half jaar gevolgd met als doel de paarden weer op gezond gewicht te krijgen. En we zoeken nog een paar paarden met overgewicht. 

Het onderzoek

Tijdens de proefperiode gaan we de paarden gedurende een half jaar helpen afvallen. Dit doen we door de Equestic SaddleClip (bewegingssensor) gratis ter beschikking te stellen tijdens de proef en een aangepast rantsoen en trainingsschema te maken. Het ruwvoer dat je nu voert wordt door ons onderzocht en je ontvangt een half jaar lang gratis ruwvoeraanvullende voeding op basis van het voeradvies. Afhankelijk van het gewicht en de hoeveelheid beweging van je paard, wordt het rantsoen iedere maand bijgesteld. Paarden die gewicht moeten verliezen, mogen tijdens het onderzoek geen weidegang hebben en zouden tijdens het onderzoek apart gevoerd moeten worden. Op het moment dat je paard aanzienlijk is afgevallen, kan weidegang weer voorzicht worden aangeboden.  

We zoeken nog een paar paarden met overgewicht!

De testgroep voor het onderzoek bestaat zowel uit paarden met een normale conditie als paarden met overgewicht, zodat we goed kunnen vergelijken. Inmiddels hebben we voldoende geschikte paarden met een normale conditie geworven en zoeken we nog een paar paarden met overgewicht. Heb jij een (te) dik paard, wil je je paard laten afvallen en lijkt het je leuk om mee te doen aan een groot onderzoek? Geef je dan snel op!  

Aanmelden

Geef je paard(en) met overgewicht op via onderzoek@pavo.net onder vermelding van 'Aanmelding onderzoek'. We hebben de volgende informatie van je nodig:

 • Naam
 • Adres, postcode en woonplaats (waar je paard gestald is)
 • Telefoonnummer
 • Korte omschrijving per paard (lengte, geschat gewicht, ras)
 • Geschatte Body Condition Score (BCS) > Hoe meet ik de BCS?
 • Foto van de zijkant van je paard(en) (vierkant)
 • Foto van de achterkant van je paard(en)

De selectie van de nieuwe deelnemers vindt plaats in december en in januari bezoeken we de paarden die zijn aangemeld om ze te wegen, de Body Condition Score te bepalen, de orale glucosetest uit te voeren en bloed af te nemen (voor het bepalen van de insulineresistentie).  

 

 

 

Het onderzoek in 5 stappenSelectie laatste kandidaten

De selectie vindt plaats op basis van het aantal aanmeldingen en de criteria die we aan kandidaten stellen.  Intake consult

Het bepalen van de BCS, wegen van het paard en het uitvoeren van de OST (Orale Sucrose Tolerantietest), uitgebreide voedingsanamnese en doorspreken van onderzoeksverwachtingen.

Advies op maat

Op basis van de resultaten krijg je een persoonlijk voedings- en trainingsadvies voor je paard/pony.

Proefperiode

Gedurende de proefperiode van 6 maanden volg je de adviezen nauwkeurig op en registreer je iedere week de voortgang.

Testmetingen

Tot slot worden dezelfde testen als in het begin uitgevoerd en gekeken of het gewicht van jouw paard/pony is verbeterd.

 

Wat verwachten wij van jou?

Om de gezondheid van je paard/pony goed te kunnen meten en uiteindelijk te verbeteren, hebben we ook jouw hulp nodig. We verwachten dat je:

 • Het voedings- en trainingsadvies naleeft gedurende de proefperiode; Let op: paarden die gewicht moeten verliezen, mogen tijdens het onderzoek geen weidegang hebben en zouden tijdens het onderzoek apart gevoerd moeten worden.
 • Wekelijks de lengte en buikomvang van je paard meet en registreert.

Welke paarden/ pony's zoeken we nog?

 • Recreatiepaarden en -pony's met overgewicht
 • Paarden en pony's onder de 20 jaar oud
 • Paard mag niet hoefbevangen zijn geweest of de ziekte van Cushing/ PPID hebben (i.v.m. mogelijke verstoring van insuline-/ glucosehuishouding)
 • Shetlanders zijn helaas uitgesloten van het onderzoek (de Equestic Saddleclip kan de activiteit bij een Shetlander (nog) niet correct meten)

Wat kun je van ons verwachten?

 • Gratis bloedmonsters bij start en einde van het onderzoek
 • Twee gratis Ruwvoer Quickscans (t.w.v. € 39,90)
 • Gratis persoonlijk voedings- en trainingsadvies van nutritionist
 • Gratis half jaar ruwvoeraanvullende voeding o.b.v. het advies
 • Gratis beschikking over de slimme Equestic SaddleClip tijdens de proefperiode

Aanmelden onderzoek

Heb jij één of meerdere paarden met overgewicht en lijkt het je leuk om gedurende een half jaar mee te doen aan ons onderzoek en jouw paard te helpen naar een gezond gewicht? Geef je dan op! Stuur een e-mail naar onderzoek@pavo.net o.v.v. 'Aanmelding onderzoek' met daarin je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en de door jou geschatte Body Condition Score mét een foto van het zij- en achteraanzicht van je paard.