Onderzoek de insulineresistentie van je paard

In 5 stappen naar een goede lichaamsgezondheid

 

Insulineresistentie komt steeds vaker voor bij paarden en pony’s en is vaak een gevolg van overgewicht. Het probleem is alleen dat de gezondheidsklachten van een insulineresistent paard nogal vaag zijn en dus niet direct met suikeropname in verband worden gebracht. Een goede reden voor ons om dit te gaan onderzoeken!

Het onderzoek

Pavo volgt de ontwikkelingen in paardengezondheid op de voet en verbindt deze aan de wetenschap. Het doel van dit onderzoek is om de gezondheid van paarden met een insulineresistentie te verbeteren. Hiervoor werken we samen met De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), die al jaren onderzoek doet naar diergezondheid en het bevorderen ervan. 

Aanmeldingen gesloten!

Via verschillende media hebben wij (GD en Pavo) in de laatste week van september een oproep gedaan om deelnemers te werven voor ons project “Insuline-resistentie en Obesitas”. Een week later hebben zich meer dan 300 mensen met in totaal 503 paarden aangemeld. Wij zijn ontzetttend blij met deze grote belangstelling en dat laat ook zien dat het thema overgewicht leeft. Er kunnen in totaal 100 paarden en pony’s meedoen aan de proef, dus we zullen helaas een aantal mensen moeten teleurstellen.

Hoe nu verder?

Op dit moment zijn we bezig met de selectie van dieren die mee kunnen doen. De selectiecriteria vind je onderaan deze pagina. De komende week zullen wij contact opnemen met de mensen die we geselecteerd hebben voor de proef om afspraken te maken voor het intake-consult. Bij het intake-consult worden door een Pavo-dierenarts twee bloedmonsters afgenomen bij de paarden (voor het bepalen van de insulineresistentie) en wordt het gewicht van de paarden bepaald met een speciale weegschaal. Voor het eind van oktober zullen we iedereen op de hoogte hebben gesteld of ze al dan niet mee kunnen doen aan de proef.

 

 

 

 
Veerle, nutriotionist Pavo
  “55% van de hobbypaarden in Nederland is
in meer of mindere mate te dik”

Het onderzoek in 5 stappenSelectie kandidaten

De selectie vindt plaats op basis van het aantal aanmeldingen en de criteria die we aan kandidaten stellen.  Intake consult

Dit bestaat uit het afnemen van bloedmonsters en glucosemeting, en het wegen van het gewicht.

Advies op maat

Op basis van de resultaten krijg je een persoonlijk voedings- en trainingsadvies voor je paard/pony.

Proefperiode

Gedurende de proefperiode van 6 maanden volg je de adviezen nauwkeurig op en registreer je iedere week de voortgang.

Testmetingen

Tot slot worden dezelfde testen als in het begin uitgevoerd en gekeken of de lichaamsgezondheid van jouw paard/pony is verbeterd.

 

Wat verwachten wij van jou?

Om de gezondheid van je paard/pony goed te kunnen meten en uiteindelijk te verbeteren, hebben we ook jouw hulp nodig. We verwachten dat je:

 • Het voedings- en trainingsadvies naleeft gedurende de proefperiode;
 • Wekelijks de lengte en buikomvang van je paard meet en registreert.

Wie kunnen er meedoen aan het onderzoek?

 • Insulineresistente paarden met normale en bovengemiddelde conditie
 • Niet-insulineresistente paarden met normale en bovengemiddelde conditie
 • Volwassen paarden en pony's (tussen de 3 en 20 jaar oud)
 • Minimaal twee paarden/pony's per locatie
 • Dier mag niet hoefbevangen zijn geweest of de ziekte van Cushing hebben (i.v.m. mogelijke verstoring van insuline-/ glucosehuishouding)
 • Shetlanders zijn uitgesloten van het onderzoek (de Equestic Saddleclip kan de activiteit bij een Shetlander (nog) niet correct meten)

 

Wat kun je van ons verwachten?

 • Gratis bloedmonsters bij start en einde van het onderzoek
 • Twee gratis Ruwvoer Quickscans (t.w.v. € 39,90)
 • Gratis persoonlijk voedings- en trainingsadvies van nutritionist
 • Gratis half jaar ruwvoeraanvullende voeding o.b.v. het advies
 • Gratis beschikking over de slimme de Equestic SaddleClip

Aanmelden insulineresistentie-test

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor het onderzoek. Als je je reeds hebt aangemeld, ontvang je van ons persoonlijk bericht over de selectieprocedure.