Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
5 mei 2023 Leestijd 1 minuten

5 tips: wat te doen bij een moederloos veulen

Het is de nachtmerrie van iedere fokker; een moederloos veulen. Een moederloos veulen kan het gevolg zijn van een gestorven merrie, maar ook als een veulen wordt verstoten of de merrie geen of onvoldoende biest/ melk geeft, moet je handelen alsof het een moederloos veulen is.

Tips moederloos veulen

Het is van levensbelang dat een veulen zo snel mogelijk  na de geboorte (het liefst binnen 2 uur, en uiterlijk binnen 24-36 uur) de eerste biest binnenkrijgt. Wees daarom goed voorbereid en zorg dat je snel handelt volgens onderstaande tips!

1. Melk de merrie

Wanneer de merrie overlijd, kan ze in veel gevallen nog gemolken worden. Biest van de moeder is het best voor het veulen. Zorg daarom dat je zo veel mogelijk biest afneemt.

2. Bel de dierenarts

De dierenarts heeft vaak meerdere soortgelijke gevallen meegemaakt en heeft daardoor de nodige praktijkervaring. Hij onderzoekt het veulen grondig en controleert het bloed om te checken of het veulen voldoende antistoffen binnen heeft gekregen. Als het nodig is, behandelt de dierenarts het veulen direct.  

3. Aanvullende biest

De biest van de overleden merrie is meestal lang niet voldoende. Er zijn meerdere opties, zo kun je voor noodgevallen biest bij de geboorte van een gezond veulen invriezen. Andere merries die pasgeboren veulens hebben, kunnen vaak wel wat biest missen. Zorg dat je een Pavo SOS-Kit in huis hebt. Dit pakket bevat Pavo Colostrum (kunstbiest), Pavo FoalMilk (veulenmelk) en een fles met bijbehorende speen. Pavo Colostrum voorziet het pasgeboren veulen van levensbeschermende antistoffen tegen infecties.

4. Zoek een pleegmoeder

Er zijn verschillende manieren om een pleegmoeder te vinden. Dit kan in België o.a. via Dierenartsenpraktijk Katona of Databank moederloze veulens & pleegmoeders van Paardenpunt Vlaanderen. In deze databank kun je naar beschikbare merries zoeken. 

Voor Nederland kun je kijken op Veulenzoektmerrie.nl. Hier kun je een oproep plaatsen als je een moederloos veulen hebt. Ook staan er oproepen van beschikbare pleegmerries op de website. Via het kopje ‘actuele oproepen’ kun je contact opnemen met de eigenaren van de pleegmerrie.

In Nederland kan ook Merel Dierks van dierenkliniek Dennenoord je helpen. De merries die zij beschikbaar stelt zijn via een behandeling gestimuleerd om melk te geven. Dit zijn dus geen paarden die een veulen verloren hebben.

En gebruik Facebook! Plaats een oproep met je verhaal en vraag je (paarden)vrienden om dit te delen. Grote kans dat er goede reacties uit voortkomen. Via de Facebookpagina’s Moederloze veulens of merries die een veulen zoeken en Moederloze veulens en veulenloze moeders kun je ook een oproep plaatsen. Vraag de dierenarts om je te begeleiden bij het proces van kennismaking met de pleegmoeder!

5. Zorg voor opvoeding

De moeder is de beste opvoeder, een pleegmoeder het beste alternatief. Lukt het nu niet om een pleegmoeder te vinden, of accepteert ze het veulen niet, dan kan het veulen met de fles grootgebracht worden. Er is een kans dat flessenveulens later afwijkend of vervelend gedrag vertonen. Als het kan, laat het veulen dan in een groep opgroeien om dit te voorkomen.

Meer informatie over het fokken van veulens? Kijk dan eens op de website van het KWPN!

Wil je meer achtergrondinformatie, tips en adviezen rondom moederloze veulens lezen? Download dan hier gratis de Handleiding voor Moederloze Veulens

Gratis downloaden: Voeding voor succes

Wil jij net als de profs ook het maximale uit je paard halen? Na het lezen van deze special weet je één ding zeker: aan de voeding zal het niet liggen! Je leert:

  • Hoe je in 2 stappen een goed rantsoen samenstelt

  • De do's en don'ts rondom sportvoeding

  • Hoe je omgaat met wedstrijdstress

  • Hoe je het energy level van je eigen paard uitrekent

  • Hoe je omgaat met voeding in een periode van rust

  • Inclusief handige voorbeeldrantsoenen!

Vul je gegevens in en ontvang hem direct!

 

Lees meer over:

Fokkerij +Veulen +