Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 3 minuten

Wanneer voer je glucosamine bij aan je paard?

Glucosamine helpt om pijn in de gewrichten van je paard te verlichten en stimuleert herstel van kraakbeen. Het wordt vaak preventief gegeven aan sportpaarden als er veel van de gewrichten wordt gevraagd. Na een blessure, problemen met gewrichten of na indicatie van een dierenarts kan jouw paard ook voordeel hebben van ondersteuning met glucosamine. Dat geldt ook voor oudere paarden of paarden met artroseklachten.

Waarom glucosamine bijvoeren?

Glucosamine is een lichaamseigen aminosuiker. Dit betekent dat de structuur van glucosamine een combinatie is van suikers met aminozuren, die op een speciale manier met elkaar verbonden zijn. Het werkt o.a. in het kraakbeen. Om uit te leggen waar glucosamine precies in het kraakbeen zit en wat het daar doet, is het goed om eerst wat meer te weten over de bouw en werking van kraakbeen.

Kraakbeen

Kraakbeen zit in het gewricht over de botuiteinden heen en zorgt ervoor dat wrijving wordt verminderd door productie van gewrichtsvocht. Kraakbeen bestaat uit water gevangen in een netwerk, dit netwerk noemen we de extracellulaire matrix. Deze matrix bestaat weer uit andere bouwstenen: collageen en proteoglycanen. Collageen zijn langwerpige ketens van suikers die door middel van zwavelbruggen zorgen voor de stabiliteit en elasticiteit van het kraakbeen. Proteoglycanen zijn langwerpige eiwitten die binden met water. Ze geven het kraakbeen stevigheid en zorgen voor schok dempend-vermogen.

Als transportmiddel voor voeding naar het kraakbeen, en voor het smeren van de gewrichten, is kraakbeen omringt door een vloeistof. Deze gewrichtsvloeistof wordt ook wel synoviale vloeistof genoemd. Synoviale vloeistof bestaat uit zowel glucuronzuur, hyaluronzuur en glucosamine.

Glucosamine is niet alleen een bouwsteen voor synoviale vloeistof. Het is ook een van de belangrijkste bouwstenen voor proteoglycanen en glycosamineglycanen. Ook voor de opbouw van hyaluronzuur is glucosamine nodig. Daarmee heeft glucosamine dus een cruciale functie in de werking van het kraakbeen.

Hoe werkt glucosamine?

Glucosamine heeft dus een belangrijke functie in de opbouw van het kraakbeen. Hierdoor kan het een positieve bijdragen leveren aan paarden met gewrichtsproblemen, zoals artrose en artritis. Bij artrose vindt er als eerste slijtage plaats aan het kraakbeen. Als gevolg hiervan kunnen ook het bot, de synoviale vloeistof en het synoviaal membraam worden aangetast. Ook de structuren rondom het gewricht, zoals banden en spieren, raken betrokken bij het proces van artrose. Bij artritis kunnen dezelfde onderdelen van het gewricht worden aangedaan, maar is de oorzaak van de gewrichtsaandoening een ontsteking.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat glucosamine in staat lijkt om de enzymatische afbraak van de extracellulaire matrix te remmen. Glucosamine biedt daarbij bescherming tegen de afbraak van de matrix, het zorgt niet voor productie van. Ook heeft glucosamine een effect op de hoeveelheid glycosamineglycanen, een belangrijk onderdeel van de extracellulaire matrix. Het geven van glucosamine aan je paard kan een pijn verminderende werking hebben, doordat glucanen effect hebben op de toename van hyaluronzuur in het synovium. Tot slot zorgt glucosamine nog voor een verminderde afbraak van collageen. 

MSM en andere belangrijke hulpstoffen

Onder andere MethylSulfonylMethaan (MSM), chondroïtine en collageen zijn stoffen die hand in hand werken met glucosamine. Hier onder leggen we ze wat beter uit:

  • MSM is zwavel die van nature voorkomt in het lichaam. MSM heeft verschillende functies en het zorgen voor stabiel en elastisch kraakbeen is er een van. Verder zorg zwavel voor het verminderen van pijn, ontstekingen en artritis. Verval van het gewricht, wat optreedt bij artrose, kan worden geremd. Zwavel heeft het vermogen om celmembranen, de buitenste laag van de cel, te stabiliseren, de lekkage van beschadigde cellen te vertragen of te stoppen en stoffen die ontstekingen veroorzaken weg te spoelen.
  • Chrondroïtine, een glycosamineglycaan, heeft een pijn verminderend effect. Ook zorgt chrondroïtine ervoor dat de zwelling, ontsteking en effusie afnemen. Effusie is het doorsijpelen van vocht naar een lichaamsholte. Tot slot werkt chrondroïtine het enzym tegen dat in staat is om eiwitten af te breken.
  • Collageen, een lichaamseigen suiker, zorgt voor stabiliteit en elasticiteit van het kraakbeen. Daarnaast vermindert collageen botafbraak.
  • Hyaluronzuur, onderdeel van de synoviale vloeistof, werkt als smeermiddel en is schok-dempend. Hyaluronzuur wordt gegeven om de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof te verbeteren en heeft daarnaast een pijnstillend en ontstekingsremmend effect.
  • Tot slot zijn vitamine C en silicium hulpstoffen die een rol spelen bij de vorming van botweefsel, kraakbeen, collageen en hyaluronzuur.

Glucosaminesupplement voor paarden: waar moet je op letten?

Als het lichaam van je paard niet meer in staat is om voldoende glucosamine zelf te produceren, en jouw paard hierdoor bewegingsklachten laat zien, kan een supplement ondersteuning bieden. Wanneer je kiest voor het geven van een glucosaminesupplement aan je paard, is het belangrijk dat je niet alleen let op de aanwezigheid en hoeveelheid glucosamine in het product, maar ook op de aanwezigheid van andere belangrijke hulpstoffen, zoals MSM, chondroïtine en collageen. Het voedingssupplement Pavo Mobility bevat zowel glucosamine als alle andere belangrijke hulpstoffen en helpt zo gewrichten van je paard optimaal te ondersteunen!

Let wel: verbeteringen in de gezondheid van gewrichten zijn vaak niet meteen duidelijk. Dit proces duurt vaak langer. Een zichtbare verbetering kan weken tot zelfs maanden duren. Het verbeteren van de gezondheid van gewrichten is een langzaam proces, waarbij jij en je paard veel geduld nodig hebben.

Lees meer over:

Artrose +Gewrichten +Supplementen +Ziektes & Aandoeningen +