Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Magnesium: van levensbelang voor het paard

Magnesium speelt samen met calcium een belangrijke rol bij de werking van spieren. Simpel gezegd zorgt calcium voor het aanspannen van de spieren, en magnesium voor de ontspanning. Het komt wel eens voor, dat een paard na hevige inspanning een tekort aan magnesium vertoont. Zo’n paard staat te trillen op z’n benen, en krijgt de spieren niet meer ontspannen. Een extreem voorbeeld dat vooral na een stressituatie op kan treden.
Het paard heeft iedere dag magnesium nodig. Magnesium wordt niet zoals bijvoorbeeld koper in de lever opgeslagen als reserve voor tijden van een tijdelijk tekort.

Gelukkig heeft de natuur ervoor gezorgd, dat een paard in noodgevallen gebruik kan maken van de magnesium die is ingebouwd in het botweefsel. Magnesium, calcium en fosfor vormen immers de bouwstenen van het skelet. Omdat oud bot regelmatig wordt vervangen door nieuw bot, komen de mineralen kalk, fosfor en magnesium tijdelijk vrij in het bloed waardoor magnesium beschikbaar komt voor het paardenlichaam.

Dus in tegenstelling tot wat mensen denken, is het skelet van het paard dynamisch. Het is normaal dat een paard dagelijks een klein stukje skelet afbreekt en weer nieuw vormt, waardoor tijdelijk de reserves vrij komen.

Als de reserves echter gebruikt worden voor bijvoorbeeld de spieren, bevat het nieuwe bot minder mineralen dan voorheen.
Dit proces heet demineralisatie.

Op het moment dat een paard ernstige langdurige magnesiumtekorten heeft, zal het skelet daardoor niet meer van dezelfde goede kwaliteit zijn. En dan ontstaan makkelijker blessures.

Want een door langdurig onttrekking van mineralen ontstane slechte kwaliteit bot, kan nooit die (sport)belasting aan, die een goede kwaliteit bot aan kan. Dat kan zich op verschillende manieren uiten. Een voorbeeld is problemen met de aanhechting van de pezen, doordat het botweefsel daar elastischer geworden is, waardoor het zeer gevoelige botvlies iets uitrekt’. En dat doet pijn.

Maar het ligt nog iets genuanceerder dan hierboven beschreven. Er zijn meerdere mineralen bij dit proces betrokken.

Lees hier:

deel 2: Bot: veel calcium, weinig magnesium
Deel 3: De onderzoeken naar magnesium in sportpaarden en hun voeding
Deel 4: Over magnesium in ruwvoeren in krachtvoer