Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 1 minuten

Paardenwelzijn binnen handbereik met de pijn- en welzijnsapp

Pavo doneert € 2.500. Help jij ook mee?

Een app die pijnsignalen bij paarden herkent en meetbaar maakt, dát is nog eens een goed doel! Wij zijn dan ook heel trots om dit mooie initiatief van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht (UU), samen met Stichting De Paardenkamp in Soest, te kunnen ondersteunen. Help jij ook een handje mee?

Pavo zet zich al bijna 50 jaar in voor de gezondheid en het welzijn van paarden. Vanuit deze missie zijn wij dan ook bij de pijn- en welzijnsapp van de faculteit Diergeneeskunde en Stichting De Paardenkamp betrokken. Met deze app wordt wetenschappelijke kennis vertaald naar de praktijk en daardoor toegankelijk voor iedereen. Om de ontwikkeling van dit fantastische initiatief mogelijk te maken, doneren wij onze geldprijs t.w.v. € 2.500 die we met de Horses Product van het Jaar-verkiezing hebben gewonnen. En het mooie is: deze app is straks voor alle paardeneigenaren GRATIS te gebruiken. “Het is dus geen middel om geld te verdienen, maar om wetenschap uit te dragen en het welzijn van onze paarden te verbeteren”, zegt ook dr. Thijs van Loon, universitair docent Gezondheidszorg Paard en veterinair anesthesioloog.

Pijnsignalen herkennen

Om te kunnen meten óf en hoeveel pijn een paard heeft, moeten de verschillende pijnsoorten eerst getypeerd worden. In de app worden onder andere paarden met koliek, pijnproblemen aan het hoofd en acute orthopedische pijn onderscheiden. Hier worden twee pijnscoresystemen voor gebruikt: 1. Samengestelde pijn, waarbij naar het hele paard wordt gekeken (gedrag, fysiologische elementen en reactie) en 2. Gezichtsexpressie, zoals spierspanning, mondhoeken, opgetrokken neusgaten en de stand van de oren. Per type pijn kijkt dr. Thijs van Loon samen met zijn collega’s van de faculteit Diergeneeskunde welk systeem het betrouwbaarst is.

Dagboekfunctie

Daarnaast kun je door middel van de dagboekfunctie in deze app alles rondom het stalmanagement van je paard bijhouden. Hoeveel je paard heeft gegeten, bijvoorbeeld, welke vorm van beweging hij heeft gehad en wanneer de volgende afspraak gepland staat met de dierenarts of de hoefsmid. De  pijn- en welzijnsapp helpt je dus om de verzorging van je paard naar een hoger niveau te brengen.

Help ook mee en krijg als eerste toegang!

Er is alleen één probleem: voor zo’n initiatief is externe financiering nodig. Dus om deze app technisch te kunnen bouwen is er ongeveer € 30.000 nodig. Om dit bij elkaar te krijgen heeft Vrienden Diergeneeskunde, het goede doelen fonds van de faculteit Diergeneeskunde, een crowdfunding gestart. Vind jij paardenwelzijn ook zo belangrijk? Doneer dan mee en maak de ontwikkeling van deze pijn- en welzijnsapp mogelijk. Als donateur krijg je tussentijdse updates over het project en kun je straks – nog vóór de officiële lancering - als allereerste de app gebruiken en testen.

> Klik hier om te doneren en vergeet deze link niet te delen onder jouw mede-paardenvrienden!

Doneer ook mee!

Vind jij paardenwelzijn ook zo belangrijk? Doneer dan mee en maak de ontwikkeling van deze pijn- en welzijnsapp mogelijk. Als donateur krijg je tussentijdse updates over het project en kun je straks – nog vóór de officiële lancering - als allereerste de app gebruiken en testen.

> Klik hier om te doneren

Wetenschappelijke pijnherkenning is binnen handbereik met de pijn- en welzijnsapp voor paarden. Een initiatief van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Stichting De Paardenkamp en Pavo.