Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Veerle Vandendriessche
6 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Pavo DailyFit of Vital - welke balancer voor je paard?

Goed ruwvoer vormt de basis voor elk voerrantsoen. Onder ruwvoer verstaan we o.a. gras, hooi, stro en bietenpulp. Alleen bevat ruwvoer niet voldoende voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, om je paard gezond te houden. Als eigenaar kan je deze eenvoudig aanvullen met een balancer.​

Wanneer moet je vitamines en mineralen aanvullen?

Uit honderden ruwvoeranalyses weten we dat ruwvoer niet genoeg vitaminen, mineralen en vooral sporenelementen bevat om in de dagelijkse behoefte van een paard te voorzien. In de volgende gevallen is aanvulling met een balancer de oplossing:

  • Mijn paard krijgt alleen ruwvoer (gras, hooi, stro, luzerne, bietenpulp etc.)
  • Ik voer geen krachtvoer (brokken, muesli en slobber)
  • Ik voer minder krachtvoer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid – voor een volwassen paard is dit gemiddeld 2 kilo per dag, voor een pony de helft
  • Ik voer krachtvoer dat niet gevitamineerd en gemineraliseerd is
  • Mijn paard is gevoelig voor suikers, dus ik moet bij voer goed letten op het aandeel suiker, zetmeel, granen en melasse

Het kenmerk van een balancer is dat het heel geconcentreerd is en dat je er – in vergelijking met krachtvoer – dus maar weinig van hoeft te voeren.

Pavo heeft keuze uit 2 verschillende soorten balancers:

1. Pavo DailyFit
2. Pavo Vital

Hieronder lees je de verschillen tussen deze 2 soorten balancers en welke het meest geschikt is voor jouw paard.

Wat zijn de verschillen tussen Pavo DailyFit en Pavo Vital?

Zowel Pavo DailyFit als Pavo Vital zijn balancers die een ruwvoerrantsoen ‘uitbalanceren’ en vooral geschikt zijn als je paard geen krachtvoer krijgt of minder dan 1,5 kg krachtvoer per dag (0,75 kg voor pony's). Met beide balancers voorzie je de dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen, in het bijzonder sporenelementen. Er zijn echter een aantal verschillen, die we je graag uitleggen.

Pavo DailyFit

Pavo DailyFit is een graanvrije balancer in handige koekvorm. Het bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten en is vrij van luzerne. De hoofdingrediënten timotheegras en gras geven de koeken een natuurlijke groene kleur. Eén koek van slechts 140 gram bevat de volledige dagelijkse dosis vitaminen en mineralen, vooral sporenelementen, voor een volwassen paard. Een pony heeft genoeg aan een halve koek per dag.

Door de koekvorm kan je makkelijk de dagelijkse portie bepalen en direct uit de hand voeren. Sommige paarden zijn erg kieskeurig en laten de vitaminen- en mineralenkorrels vakkundig liggen als ze gemengd worden met het normale voer. Met Pavo DailyFit heb je dat probleem niet en zie je precies of je paard voldoende heeft binnengekregen.

Pavo DailyFit voorziet in alle dagelijkse vitaminen, mineralen en vooral sporenelementen die je paard nodig heeft. Pavo DailyFit bevat, net als Pavo Vital, de speciale en goed opneembare Intellibond sporenelementen. Het probleem met sporenelementen (koper, zink) is namelijk dat deze voedingsstoffen van nature een heel vieze smaak hebben, waardoor paarden ze vaak niet eten. De Intellibond sporenelementen zorgen ervoor dat de smaak van de sporenelementen pas vrijkomt in het zuur van de maag in plaats van in de mond. Hierdoor wordt de smaak dus niet beïnvloed en worden ze smakelijk gegeten.

Daarnaast zijn de Pavo DailyFit koeken verrijkt met weerstand-ondersteunende bloemen en kruiden: meidoorn, paardenbloem, goudsbloem/ calendula en brandnetel bevorderen de algehele gezondheid en het natuurlijke eetgedrag van je paard.

Pavo DailyFit bevat bewust een lager gehalte vitamine A en geen ijzer, omdat deze twee voedingsstoffen al meer dan voldoende worden gedekt uit gras en ruwvoer. Een langdurige overdosis aan vitamine A kan bij paarden zelfs tot vergiftigingsverschijnselen leiden. Een teveel aan ijzer kan leverproblemen veroorzaken. De extra biotine in Pavo DailyFit ondersteunt de vacht- en hoefgezondheid.

De Pavo DailyFit koeken zijn geschikt voor alle paarden en pony’s die weinig of helemaal geen krachtvoer krijgen en veel buiten op de weide staan.

Pavo Vital

De balancer Pavo Vital bestaat uit kleine 5 mm brokjes gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten, die je puur kan voeren of mengen met ander voer. Pavo Vital is bijzonder geschikt voor paarden en pony's die weinig of helemaal geen krachtvoer krijgen en gevoelig zijn voor granen en melasse in voer. De brokjes voorzien je paard van alle dagelijkse vitamines en mineralen, zonder de energie (suiker en zetmeel) en eiwitten die vaak in krachtvoer zitten.

Net als Pavo DailyFit bevat Pavo Vital de speciale sporenelementen van Intellibond, waardoor de opname van de van nature vieze sporenelementen heel goed is.

Ook het vitamine A-gehalte in Pavo Vital is bewust laag gehouden om overdosering te voorkomen. Deze balancer bevat geen ijzer en een extra hoeveelheid biotine ter ondersteuning van hoeven, huid en vacht.

Het grote verschil met Pavo DailyFit is dat Pavo Vital brokjes zijn in plaats van koeken, de brokjes volledig melassevrij zijn en daarnaast een lager suiker- en zetmeelgehalte hebben.

Tabel: Pavo DailyFit vs. Pavo Vital

 

Pavo DailyFit

Pavo Vital

Vorm

140 g koek

5 mm brokje

Voeradvies:

Pony (200-300kg): 0,5 koek per dag

Paard (400-600kg): 1 koek per dag

Pony (200-300kg): 50 g per dag

Paard (400-600kg): 100 g per dag

De Pavo Vital 8 kg-emmer bevat een handig maatbekertje voor de juiste dosering

Weerstand-ondersteunende bloemen & kruiden

Meidoorn, paardenbloem, goudsbloem en brandnetel

Nee

Graanvrij

Ja

Ja

Melassevrij

Nee

Ja

Luzernevrij

Ja

Nee

Suikergehalte

7,5%

4,5%

Zetmeelgehalte

4,5%

0,2%

Prebiotica (biergist)

Ja

Nee

Dekt de dagelijkse behoefte af

Ja

Ja

Als aanvulling op krachtvoer

Bij geen tot weinig krachtvoer

Bij geen tot weinig krachtvoer

Geschikt bij 24/7 weidegang

Ja

Ja


Mijn paard heeft weinig krachtvoer nodig

Sommige paarden hebben geen krachtvoer nodig, omdat ze bijvoorbeeld snel te dik of te heet worden. Een balancer is dan de ideale oplossing. Als je wel wat extra energie aan het rantsoen van je paard wilt toevoegen, zijn onze twee geconcentreerde krachtvoeders Pavo Care4Life en Pavo Liga een goede optie. Deze twee producten zitten namelijk een beetje tussen een pure vitaminen- mineralenbalancer en krachtvoer in. Beide bevatten een extra hoge concentratie vitaminen, mineralen en sporenelementen, waardoor je er in vergelijking met ‘gewoon’ krachtvoer maar weinig van hoeft te voeren.

Pavo Care4Life is een gezonde en geconcentreerde kruidenmix met 11 verschillende soorten kruiden en prebiotica. Het is helemaal melasse-, haver- en graanvrij (ook geen graanbijproducten) en is ideaal voor paarden met neiging tot overgewicht, die slecht met suiker overweg kunnen en/of die moeten herstellen. Paarden hebben aan 1 kilo per dag al voldoende, pony’s aan een halve om in hun dagelijkse vitaminen en mineralen te voorzien (170gr per 100kg lichaamsgewicht).

​Onze Pavo Liga is het perfecte ‘krachtvoer’ voor sobere paarden- en ponyrassen, zoals IJslanders en Fjorden. Deze paarden hebben vaak weinig krachtvoer nodig en hebben aanleg om snel dik te worden. Pavo Liga bevat dan ook een lage energiewaarde, maar wel de dubbele hoeveelheid vitamines en mineralen per kilo krachtvoer, zodat je met 1,5 kg per dag (pony 750gram) al in de vitaminen- en mineralenbehoefte voorziet (250gr per 100kg lichaamsgewicht).
 

Lees ook:

> Krijgt mijn paard genoeg vitaminen en mineralen?

Bekijk de video's

> Heeft mijn paard een balancer nodig?

> Hoe wordt Pavo Vital gemaakt?

> Hoe werkt de Ruwvoer Quickscan?