Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Heeft je paard last van spierpijn? Dit kun je doen!

Spierpijn of spierverzuring bij paarden is vaak een gevolg van intensief trainen. Het wordt beide (mede) veroorzaakt doordat de energieomzetting in de spiercel verstoord is. Maar hoe herken je een paard met spierpijn? En wat is het verschil met spierverzuring? Wij leggen het je uit en geven je een paar handige tips om het te voorkomen.

Wat is het verschil tussen spierpijn en spierverzuring bij paarden?

Spierpijn is wat anders dan spierverzuring. Bij spierpijn ontstaan er door (intensief) trainen scheurtjes in de spiervezel. Ook vormt de spiercel melkzuur waardoor de spiercel licht verzuurd. Melkzuur wordt gevormd op het moment dat een spiercel teveel energie zónder zuurstof verbrandt in plaats van mét. Bij spierverzuring wordt er zoveel melkzuur gevormd dat de spieren dusdanig verzuren dat de pH in de spieren daalt. Dit kan schadelijk zijn voor de spieren van je paard.

Let op: zowel spierpijn als spierverzuring mag maximaal een aantal dagen duren. Als het langer duurt, is het verstandig om je dierenarts te raadplegen.

Een andere pijnlijke aandoening aan de spieren bij paarden is spierbevangenheid. Spierbevangenheid wordt meestal veroorzaakt door een stofwisselingsziekte, overmaat aan suikers en zetmeel of een zeer intensieve training.

Symptomen: hoe herken je spierpijn of spierverzuring bij een paard?

Spierpijn en spierverzuring bij een paard kun je herkennen aan een aantal symptomen. En hoewel spierpijn dus iets anders is dan spierverzuring, zal je geen echte duidelijke verschillen in symptomen zien bij je paard. Het eerste wat je op zal vallen als je paard last heeft van zijn spieren:

  • Hij zet kortere passen dan normaal als je hem uit de wei of uit de stal haalt
  • Reageert heftiger op aanrakingen met de borstel tijdens het poetsen
  • Meer verzet tijdens het rijden/ trainen  

Wat is de oorzaak van spierpijn/ spierverzuring?

Net als bij mensen wordt de beweging van je paard mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen pezen, banden en spieren. Spieren zijn het meest flexibel van deze groep. Wanneer de training van een paard heel snel wordt opgebouwd, bestaat er een kans dat de spieren als het ware trekken aan de banden en pezen, omdat deze minder flexibel zijn. Dit doet pijn aan de spieren, oftewel: spierpijn.  

Als een spier heel hard moet werken, bestaat er ook een kans op verzuren. Bij zware inspanning heeft een spier extra energie nodig. Om aan energie te komen, wordt er brandstof verbruikt. In een spiercel kunnen twee soorten verbranding plaatsvinden: anaerobe verbranding (verbranding zónder zuurstof) en aerobe verbranding (verbranding mét zuurstof). Je kunt je voorstellen dat het verbruik van brandstof afvalstoffen geeft; beide verbrandingen geven andere afvalstoffen. Verzuring treedt alleen op als er anaerobe verbranding – dus verbranding zónder zuurstof – in de spier plaatsvindt.

Supplement voor paarden met stijve spieren

Als het bekend is dat jouw paard na een (zware) inspanning snel last heeft van stijfheid en spierpijn, kan een voedingssupplement helpen om de spieren extra te ondersteunen en verzorgen. Een supplement als Pavo MuscleCare helpt je paard bij het versnelt afbreken en afvoeren van afvalstoffen. Hierdoor kan je paard intensieve arbeid langer en makkelijker volhouden. Pavo MuscleCare bevat de natuurlijke CellProtect antioxidanten en het dopingvrije beta-alanine (β-alanine). Dat is een niet-essentieel-aminozuur dat een onderdeel is van carnosine. Dit ondersteunt de buffercapaciteit van de spieren tegen melkzuur. Door het toevoegen van beta-alanine aan de voeding kan het paardenlichaam meer carnosine aanmaken en zo verzuring van de spieren vertragen.

Als je niet zeker weet of jouw paard aanleg heeft voor spierverzuring na (zware) arbeid, kun je preventief het supplement Pavo Eplus geven. De vitamine E, vitamine C en selenium stimuleren het afvoeren en afbreken van afvalstoffen die zich tijdens de training in de spier hebben opgehoopt.

Tips om spierpijn bij je paard te voorkomen

  • Begin je training altijd met een goede warming up en sluit af met een cooling down;
  • Tijdens de cooling down is het belangrijk dat je paard niet te snel afkoelt. Wanneer de spieren warm blijven, blijft de doorbloeding goed en herstelt de spier beter. Wanneer het erg koud is buiten is uitstappen met een fleecedekentje dus aan te raden;
  • Train je paard regelmatig, zodat hij in goede conditie is en bouw dit langzaam op. Naarmate een paard meer uithoudingsvermogen krijgt door middel van training, wordt het aandeel anaerobe verbranding in de spier lager en het aandeel aerobe verbranding hoger;
  • Antioxidanten in de voeding zorgen voor het stimuleren van afvoeren en afbreken van afvalstoffen en verminderen de kans op spierpijn en spierverzuring. Kies dus voor een spierondersteunend supplement met natuurlijke antioxidanten, zoals Pavo MuscleCare (verzorgend) of Pavo Eplus (preventief).

Lees ook:

> Tips bij snelle spieropbouw

> Mijn paard is spierbevangen, wat nu?!

> Vitamine E en selenium voor paarden: bijvoeren of niet?

 


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >


Pavo Eplus

Voor soepele spieren

Pavo MuscleCare

Optimale verzorging van spieren