Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
11 maart 2024 Leestijd 2 minuten

Stress bij paarden: tips voor meer ontspanning

We willen natuurlijk allemaal het beste voor onze paarden, maar soms is het onmogelijk om stress of een stressvolle situatie te vermijden. Lees hier meer over stress, hoe je de signalen herkent en wat jij kunt doen om je paard meer te laten ontspannen.  

Wat is stress?  


Stress is een toestand van psychische spanning en druk en komt voort uit een situatie van onvoorspelbaarheid en oncontroleerbaarheid. Bij paarden kennen we, net als bij mensen, twee verschillende vormen van stress: acute, en chronische stress. Acute stress is kortdurend, het is met name het snel reageren van het lichaam op een ‘gevaarlijke’ situatie. Chronische stress is langdurig en kan op de lange termijn zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van je paard.  

Stresssignalen paard herkennen

 
Er zijn meerdere signalen die paarden afgeven op het moment dat ze stress ervaren. Daarbij is er een verschil tussen acute en chronische stress. Bij acute stress, op het moment dat je paard schrikt of in een onbekende ‘gevaarlijke’ situatie terechtkomt, zal je paard van nature willen vluchten; paarden zijn immers vluchtdieren. Ook zal je merken dat de hartslag en ademhaling hoger wordt, waardoor je paard kan gaan zweten en trillen. Ten derde kan je paard vaker kan gaan mesten (soms zelfs diarree) of plassen.  

Paarden die chronisch stress ervaren, zijn vaak mager en hebben meer kans op maagzweren. Daarnaast kan langdurige stress zich ook uiten in stalondeugden, zoals weven, luchtzuigen en kribbebijten. Het uitvoeren van deze stalondeugden produceert endorfine, wat een rustgevend en verdovend effect geeft. 

Tips om stress bij paarden te verminderen  

  • Voldoende ruwvoer 

Hoe meer een paard kauwt, hoe beter het is. Zorg er dus voor dat je paard voldoende ruwvoer ter beschikking heeft als hij gestrest is, het liefst onbeperkt. Ook ’s nachts! Ben je bang dat je paard te dik wordt, gebruik dan een hooinet met kleine gaten of een slowfeeder. Naast dat het kauwen op ruwvoer stressverlagend werkt, is het ook nog eens gezond voor de maag en spijsvertering. 

  • Vrije beweging 

In de vrije natuur beweegt een paard dag en nacht. Dat is iets anders dan een uurtje trainen met jou. Rustige vrije beweging is belangrijk voor zijn gezondheid. Weidegang is de prettigste manier voor een paard om dit te stimuleren. Als dat niet kan, is een droge paddock of een grote loopstal een alternatief. Om te voorkomen dat je paard in een hoekje blijft staan, kun je daarin ruwvoer op verschillende plekken aanbieden. 

  • Sociaal contact 

Een paard is een kuddedier. Contact met soortgenoten is voor hem erg belangrijk. Wordt hem dit onthouden, dan kan dit stress opleveren. 

Supplementen voor nerveuze en gespannen paarden 


Naast het voldoen aan de basisbehoeften van een paard (ruwvoer, vrije beweging en contact met soortgenoten), kun je ontspanning extra ondersteunen met behulp van een supplement voor gestreste en nerveuze paarden. Sommige paarden zijn van nature sensibel en snel gestrest en hebben baat bij een structurele ondersteuning. Voor deze paarden kan Pavo NervControl een oplossing bieden. Maar er zijn ook paarden die alleen onbekende of onverwachte situaties (erg) spannend vinden. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek van de hoefsmid, tandarts of dierenarts. Ook een buitenrit, op wedstrijd gaan, trainen op een vreemd terrein of zelfs winderig weer kunnen sommige paarden in meer of mindere mate stress bezorgen. Pavo BeChill werkt snel (binnen een half uur tot twee uur) en is speciaal ontwikkeld om bij incidentele situaties de scherpe randjes eraf te halen, zonder dat je paard slaperig wordt.    

Pavo BeChill vs Pavo NervControl 

  Pavo BeChill Pavo NervControl
Toepassing Voor incidentele stressvolle situaties                   Voor van nature gestreste of nerveuze paarden 
Effect Direct effect   Lange termijn effect, voor structurele ondersteuning  
Vorm Vloeibaar  Kleine brokjes 

Magnesium reduceert stress bij paarden 


Magnesium is een belangrijk ingrediënt als het gaat om stress verminderen bij paarden. Magnesium zorgt er namelijk voor dat je paard weerbaarder is tegen stress. Dit werkt twee kanten op: op het moment dat het lichaam aan stress wordt blootgesteld, verbruikt het extra magnesium. Aan de andere kant maakt een tekort aan magnesium het lichaam juist weer gevoeliger voor stress. Hierdoor wordt het magnesiumtekort nóg groter en beland je in een vicieuze cirkel. Daar komt bij dat een paard zelf geen magnesium kan aanmaken. Het is dus belangrijk dat er altijd, en zeker bij stressgevoelige paarden, voldoende magnesium in de voeding aanwezig is. Zowel Pavo NervControl als Pavo BeChill bevatten onder andere magnesium om je paard meer bestand te maken tegen stress(situaties).  

Lees meer over:

Gedrag +