Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

5 Tips: Wat te doen bij een moederloos veulen

Het is de nachtmerrie van elke fokker; een moederloos veulen. Een moederloos veulen kan het gevolg zijn van een gestorven merrie. Maar ook als een veulen verstoten wordt of een merrie geen biest / melk (door uiterontsteking) heeft moet er direct gehandeld worden alsof het een moederloos veulen is. Het is van levensbelang dat een veulen zo snel mogelijk  na de geboorte (liefst binnen 2 uur, en uiterlijk binnen 24-36 uur) de eerste biest binnen krijgt. Wees daarom goed voorbereid en zorg dat je snel handelt.

1. Melk de merrie

Wanneer de merrie overlijd, kan ze in veel gevallen nog gemolken worden. Biest van de moeder is het best voor het veulen. Zorg daarom dat je zo veel mogelijk biest afneemt.

2. Bel de dierenarts

De dierenarts heeft soortgelijke gevallen meegemaakt, en daardoor praktijkervaring. Hij onderzoekt het veulen grondig en controleert het bloed om te checken of het veulen voldoende antistoffen binnen heeft gekregen.  Als het nodig is, behandelt de dierenarts het veulen direct.  

3. Aanvullende biest

De biest van de overleden merrie is meestal lang niet voldoende. Er zijn meerdere opties, zo kun je biest invriezen voor noodgevallen wanneer een gezond veulen geboren is. Andere merries die pasgeboren veulens hebben kunnen vaak wel wat biest missen.

Zorg dat je een Pavo S.O.S Kit in huis hebt. Dit pakket bevat Pavo Colostrum (kunstbiest), Pavo FoalMilk (veulenmelk) en een fles met bijbehorende speen. Pavo Colostrum voorziet het pasgeboren veulen van levensbeschermende antistoffen tegen infecties.

4. Zoek een pleegmoeder

Er zijn verschillende manieren om een pleegmoeder de vinden. Dit kan in België o.a. via Dierenartsenpraktijk Katona of Databank moederloze veulens & pleegmoeders van VZW Vlaams paardenloket. In deze databank kun je naar beschikbare merries zoeken. 

In Nederland kan Merel Dierks van dierenkliniek Dennenoord je helpen. De merries die zij beschikbaar stelt zijn via een behandeling gestimuleerd om melk te geven. Dit zijn dus geen paarden die een veulen verloren hebben.

Gebruik Facebook! Plaats een bericht waarin je het verhaal verteld en vraag je vrienden om dit te delen. Plaats de oproep ook op FaceBook. Grote kans dat er goede reacties uit voort komen.

Faceboek pagina Moederloos veulen of merrie die een veulen zoekt

Facebook pagina Moederloze veulens en veulenloze moeders

Vraag de dierenarts je te begeleiden bij het proces van kennismaking met de pleegmoeder! Er kan veel mis gaan.

5. Zorg voor opvoeding

De moeder is de beste opvoeder, een pleegmoeder het beste alternatief. Lukt het nu niet om een pleegmoeder te vinden, of accepteert ze het veulen niet, dan kan het veulen met de fles grootgebracht worden. Er is een kans dat flessenveulens later afwijkend of vervelend gedrag vertonen. Laat het veulen in een groep opgroeien om dit te voorkomen.