Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Droes bij paarden

Droes is allesbehalve een simpele verkoudheid of hoest. Droes bij paarden is een zeer besmettelijke ziekte die snel de hele stal kan besmetten. Maar wat is droes nu eigenlijk? Wat zijn de symptomen van droes en hoe kan je het herkennen en behandelen? Je leest het allemaal in dit artikel. 

Wat is droes bij paarden?

Droes is een zeer besmettelijke paardenziekte, die wordt veroorzaakt door de Streptococcus Equi-bacterie. Deze bacterie zorgt ervoor dat de bovenste luchtwegen van je paard gaan ontsteken; met name de lymfeklieren in de nek en keel worden getroffen door de ontsteking. De lymfeklieren zwellen sterk op en vormen etterende ontstekingshaarden, die al snel zorgen voor een hele stal met droes. De ziekteverwekkende bacterie kan buiten het paard vijf dagen overleven in de stal of de wei, zelfs op het hoofdstel, in het voer, water of trailer. Er wordt ook aangenomen dat sommige soorten vliegen de ziekteverwekker dragen en van paard op paard overbrengen, maar over het algemeen loopt de besmetting van paard op paard. De eerste symptomen verschijnen ongeveer 3 tot 14 dagen na de infectie.

Symptomen droes

De eerste symptomen van droes zijn niet heel specifiek. Het paard ziet er gewoonweg niet helder en fit uit en heeft een slechte – of zelfs helemaal geen – eetlust. Daarnaast heeft het paard duidelijk koorts en hoest en snottert hij mogelijk al. Met deze symptomen is het nog niet heel duidelijk of het gaat om hoest, bronchitis of droes, maar aangezien al deze aandoeningen het beste zo snel mogelijk onderzocht en behandeld kunnen worden is, het slim om gelijk een dierenarts te bellen. 

Als de lymfeklieren in de keel en kaak zijn gezwollen en hier abcesvormingen optreden, worden de symptomen voor droes al wat duidelijker. Vaak houden zieke paarden het hoofd en de nek gestrekt naar beneden om de luchtwegen te verlichten tegen de zwellende klieren die op de luchtwegen drukken. De neusafscheiding is geel-groenachtig van kleur. Bij een vaststelling van droes kan je het paard het beste zo snel mogelijk isoleren van de rest om verdere besmetting te voorkomen. Ook moet je zo snel mogelijk de dierenarts contacten.

Wanneer droes niet tijdig wordt behandeld, kan het gevaarlijk zijn voor het paard. De ontstekingen zullen zich verder door het lichaam van het paard verspreiden en kunnen abcessen in de interne organen veroorzaken. In dit geval is de behandeling veel gecompliceerder. Als dit niet goed behandeld wordt kan droes fataal worden voor je paard.

Droes bij oudere paarden

Meestal krijgen paarden op jonge leeftijd al droes, vooral veulens en jaarlingen zijn extra vatbaar voor deze ziekte. Nadat een paard droes heeft gehad, bouwt een groot deel hiervan een immuniteit op tegen droes voor een periode van vijf jaar. Het is niet zo dat oudere paarden geen droes kunnen krijgen, maar een paard met een sterk afweersysteem heeft minder kans om de ziekte op te pikken. Daarnaast komen ernstige complicaties vaker voor bij jonge paarden. 

Is droes bij paarden besmettelijk voor mensen?

Gelukkig is droes niet een ziekte die wordt overgedragen op mensen en dus komt de ziekteverwekker bij ons niet binnen. Wij kunnen echter wel andere paarden besmetten als de bacterie op onze handen of kleding achterblijft. Het is dus niet verstandig om zowel gezonde paarden als paarden met droes gelijktijdig te verzorgen.

Zo kun je droes bij paarden beperken

Wanneer er een paard met droes op stal staat, is het verstandig om deze te isoleren en verdere besmetting te voorkomen. Een slecht geventileerde stal, stress, gebrek aan bepaalde voedingsstoffen en andere ziekten kunnen de uitbraak bij andere paarden beïnvloeden en mogelijk versnellen. Laat mensen die de paarden met droes verzorgd hebben vooral níet in de buurt komen van de gezonde paarden. Gebruik bij het paard met droes kleding die je direct daarna in de wasmachine doet of gebruik wegwerpkleding en handschoentjes. Daarnaast is het slim om de rest van de paarden dagelijks te temperaturen om een nieuwe besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium te ondervangen. 

In sommige gevallen wordt een vaccinatie voor droes aanbevolen als noodmaatregel om de symptomen van zieke of geïnfecteerde paarden te verminderen. De bescherming van het vaccin is echter geen 100 procent, omdat droes verschillende varianten heeft, maar het zwakt de besmettelijkheid en de symptomen van de ziekte wel af. 

Behandeling van droes

Op het moment dat de droes zich nog in een vroege fase bevindt en er zich nog geen abcessen in de lymfeklieren hebben gevormd, kan antibiotica helpen om de infectie tegen te gaan. Zodra de abcessen zijn gevormd, werkt antibiotica helaas niet meer. De behandeling van een paard met droes is vooral gericht op het verlichten van de pijn. Daarnaast is het van belang dat de etterende abcessen in de lymfeklieren openbreken, zodat het pus eruit kan stromen. Wanneer de abcessen niet vanzelf opengaan, moet de dierenarts hier soms een handje mee helpen. Zodra dit gebeurt moeten de abcessen dagelijks gespoeld worden met een desinfecterende oplossing. Let er wel op dat de pus die eruit komt heel erg besmettelijk is!

Tijdens de behandeling is het essentieel om de koorts van het zieke paard regelmatig te meten. Dit is de beste manier om te bepalen of het paard herstelt of wanneer het verstandig is (opnieuw) contact op te nemen met de dierenarts. 

Voeradvies bij droes

Paarden met opgezwollen klieren hebben meestal moeite met slikken, daarom zie je ook vaak dat paarden met droes niet of nauwelijks willen eten. Zorg er altijd voor dat je ruwvoer aanbiedt, al is het heel waarschijnlijk dat dit voor het paard pijnlijk is om te eten. Om er toch voor te zorgen dat je paard blijft eten, kun je voeding in geweekte vorm aanbieden. Dit is voor je paard makkelijker weg te kauwen. 

  • Pavo SpeediBeet: dit is snelwekende, ontsuikerde bietenpulp en een bron van supervezels, waarmee je de maag-darmflora van je paard ondersteunt. 
  • Pavo FibreBeet: dit ruwvoerproduct voer je ook geweekt en is een combinatie van Pavo SpeediBeet (ontsuikerde bietenpulp) en luzerne (eiwitten). Deze ‘gezonde dikmaker’ biedt optimale ondersteuning bij conditieherstel.  
  • Pavo FibreNuggets: deze structuurrijke grasbrokken zijn gemaakt van alpenweidegras en in te zetten als hoogwaardige ruwvoervervanger. Je voert ze het beste geweekt, waardoor het ook heel geschikt is voor (oude) paarden met gebitsproblemen. 
  • Pavo SlobberMash: onze slobber is een compleet krachtvoer en rijk aan vitaminen en mineralen. Het ondersteunt een goede darmwerking en gezonde vertering en is makkelijk en snel klaar te maken met warm water. 
  • Gras is voor het paard ook redelijk makkelijk te kauwen, dus je zou het prima op de weide kunnen zetten. Let op: dit moet dan wel een quarantaine weide zijn om besmetting te voorkomen. 

Om ervoor te zorgen dat je paard niet nog verder verzwakt en het immuunsysteem extra ondersteund wordt, kan je je zieke paard tijdelijk een ‘opkikker’ geven zoals:

  • Pavo HealthBoost: ondersteunt het afweersysteem en de darmgezondheid en geeft het paard en krachtige opkikker tijdens of na een mindere periode.
  • Pavo MultiVit15: is een compleet vitaminesupplement met de vijftien belangrijkste vitamines voor het paard. Daarbij ondersteunt het de afweer en zorgt het voor een glanzende vacht.
     

Lees ook:


> Krijgt mijn paard genoeg vitaminen en mineralen?

> Veulenopfok: voeradvies voor jonge paarden

> Bietenpulp voor paarden


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >

droes-bij-paarden-symptomen-en-behandeling

Pavo FibreBeet

De beste ondersteuning bij conditieherstel

Pavo FibreNuggets

Grasbrok: het beste alternatief voor ruwvoer, geschikt voor alle paarden

Pavo HealthBoost

De krachtige opkikker voor ieder paard

Pavo MultiVit15

Het complete vitaminesupplement

Pavo SlobberMash

De heerlijke warme traktatie!

Pavo SpeediBeet

Snel wekende bietenpulp vlokken