Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Paarden en kou: 6 tips bij koud weer

Brrr… de temperaturen liggen onder het vriespunt en het ziet wit van de sneeuw. Maar hebben paarden eigenlijk ook last van de kou? Met deze tips help je je paard de koude dagen door!

Heeft mijn paard het ook koud?

Als wij het koud vinden buiten, zitten paarden vaak nog in hun zogenaamde thermoneutrale zone. Dit is het temperatuurgebied waarin een gezond paard prima in staat is om zichzelf op temperatuur te houden. Deze zone ligt voor paarden ongeveer tussen de -10⁰C en +25⁰C. Als de (gevoels)temperatuur verder daalt, heeft een paard extra energie nodig voor zijn onderhoudsbehoefte.

Let op: oudere paarden en paarden met een dunne/ geschoren vacht hebben eerder maatregelen nodig bij extreme temperaturen! 

Het nut van een wintervacht

Veel mensen vinden het zielig als een paard buiten in de sneeuw staat en er een laagje sneeuw op de vacht ligt. Terwijl dat eigenlijk juist goed nieuws is! Wanneer de sneeuw op het paard blijft liggen, is dit namelijk het bewijs dat de lichaamswarmte niet via de haartjes ontsnapt om de sneeuw te laten smelten. Een goede wintervacht heeft een isolerende werking en zorgt ervoor dat gezonde paarden het bij ongeveer -8⁰C niet koud hebben.

6 tips bij extreme kou

1. Voorkom dat het drinkwater bevriest

Het allerbelangrijkste om bij koud weer in de gaten te houden, is het water. Zorg ervoor dat je paard altijd water kan drinken. Controleer minstens twee keer per dag of er nog genoeg water beschikbaar is en of de leidingen of de waterbak niet bevroren zijn.

2. Zorg voor voldoende ruwvoer

Paarden houden zichzelf voornamelijk warm door te eten. Zorg er bij koude temperaturen dus voor dat je paard genoeg te eten heeft en geef extra ruwvoer als de (gevoels)temperatuur onder de -10⁰C komt.

3. Zorg voor een schuilplaats

Als je paard 24/7 buiten staat, is een schuilstal in de wei de perfecte oplossing; zo kan je paard zelf kiezen waar hij gaat staan. Maar ook gebouwen of een bosrand kunnen je paard beschutting geven bij guur weer.

4. Doe een (extra) deken op

Paarden die geschoren of al op leeftijd zijn, hebben eerder bescherming tegen de kou nodig dan gezonde paarden met een dikke wintervacht. Een (extra) deken kan dan uitkomst bieden.

5. Verwen je paard met een lekkere warme maaltijd

Wat is er bij koud weer nou lekkerder dan een lekker warm drankje?! Als je je paard extra wil verwennen, maak dan een lekkere maaltijd klaar met warm water. Bijvoorbeeld Pavo FibreBeet (ontsuikerde bietenpulp + luzerne), Pavo FibreNuggets (grasbrokken) of Pavo SlobberMash. In de eerste twee gevallen krijgt je paard ook nog eens extra ruwvoervezels binnen; een win-winsituatie dus!

6. Zorg voor een zachte ondergrond bij hoefbevangenheid

Paarden die hoefbevangen zijn (of hiernaar neigen) zijn bij koud weer extra gevoelig. Zorg daarom voor een zachte ondergrond en let extra op het suiker-/zetmeelgehalte in het krachtvoer dat je geeft. Bied naast krachtvoer ook voldoende suikerarm ruwvoer aan, bijvoorbeeld Pavo SpeediBeet.
 

Lees ook:


Bietenpulp voor paarden >

Slobber voor paarden: zo voer je het >

10 tips om een mager paard dikker te krijgen >


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >


Pavo FibreBeet

De beste ondersteuning bij conditieherstel

Pavo FibreNuggets

Grasbrok: het beste alternatief voor ruwvoer, geschikt voor alle paarden

Pavo SlobberMash

De heerlijke warme traktatie!

Pavo SpeediBeet

Snel wekende bietenpulp vlokken