Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 8 – Te dun, op zoek naar een maatje

Cindy is heel sociaal. Bij haar vorige eigenaar stonden ze met z’n drieën, dus gelukkig had ze wel gezelschap. Wij vinden het heel belangrijk dat ze voldoende sociaal contact met andere paarden heeft. Ze staan bij ons in open boxen. De tussenwanden zijn van tralies, dus ze kan met beide buren snuffelen en de hele rij (7 paarden) kan elkaar zien. Ook kunnen ze met hun hoofd uit een luik in de staldeur. Dus ze heeft ook contact met de mensen die door de gang lopen. Cindy is een lief, eerlijk paard dat fijn in de omgang is.

Ze is inmiddels hier op stal al helemaal gewend aan alle drukte. Wij hebben een paar dagen in de week manegelessen, dus komen er kinderen door het gangpad gerend. We hebben verenigingslessen waarbij mensen met hun eigen paarden naar de West Stichtse toe komen om te lessen. We hebben zeker een keer in de maand een wedstrijd met veel paarden van buitenaf, maar ook mensen met bijvoorbeeld honden. We hebben leden die van buitenaf gebruik komen maken van onze bak. En we hebben onze 2 huis eenden – door ons gedoopt tot West en Stichtse. Die scharrelen ook regelmatig door de stal of buiten op het erf. We zijn tot nu toe nog niets of niemand tegen gekomen dat Cindy niet lief vind.

Alleen zijn vind ze niet zo leuk. Maar in het begin durfden we haar niet zo bij een ander paard te zetten. Ze had zo weinig conditie en vlees op de botten, dat we haar eerst rustig de tijd hebben gegund om aan te sterken.
We hebben paddocks waar we een draadje tussen kunnen spannen, waardoor de paarden er samen in kunnen. Dus eerst maar eens wennen naast andere paarden. En daaruit blijkt dat Cindy prima gaat, met alle paarden. Je kan haar naast alles en iedereen zetten, want ze piept niet, slaat niet en zal nooit lelijk doen. Ze vind eigenlijk iedereen lief. Ze is duidelijk blij dat ze niet alleen hoeft te staan.

Inmiddels waren we wel zo ver dat we haar samen met een vriendje op de wei durfden te zetten. De keuze viel op de ruin van een stalgenoot. Een paard waar Linda ook wel eens op rijdt en die we goed kennen, een rustige vriendelijke ruin. In de paddock met het draadje ertussen ging het prima samen. Op de wei ging het ook goed, totdat er een andere ruin naast kwam te staan. Toen ging hij haar claimen en af proberen te schermen van de andere paarden. Resultaat was een lelijke kras op haar rug. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Misschien toch op zoek naar een merrie als maatje.

De landjes bij ons zijn vrij klein, dus de paarden moeten echt goed met elkaar overweg kunnen. In de kleine landjes gaat het anders al snel niet goed genoeg en is naast elkaar met een draadje ertussen een betere optie.

Veel van onze pension paarden staan al samen met een manege pony, dus is de keuze voor een vriendje wel beperkt. We hebben nog een lieve Friese merrie waar nu nog een veulen bij loopt. Dus zodra het veulen eraf is, gaan we die twee dames samen proberen.

Hopen dat dat beter gaat.

Cindy