Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Fructaanindex helpt bij bewuste weidegang

In het voorjaar breekt het weideseizoen weer aan. En hoewel gras voor een paard een natuurlijke voedingsbron is, brengt de overgang van stal naar weide wel wat risico’s met zich mee. Eén van deze risico’s is de hoeveelheid  fructaan in het gras.

De fructaanindex

De fructaanindex van Hoefnatuurlijk (zie onderaan deze pagina) is een tool die het fructaangehalte op basis van de actuele weersinformatie samenstelt. Uiteraard is het daadwerkelijke fructaangehalte in het gras van veel meer factoren afhankelijk (soort gras, bemesting, bezetting van de weide etc.) maar als je je bewust bent van de schommelingen, kan dit je wel helpen bij het management van de weidegang van je paard.

Wanneer is het fructaangehalte hoog?

In de zon maakt een grasplant fructaan aan, wat hij gebruikt om te groeien. Hoe warmer het is, hoe meer fructaan er ook weer verbruikt wordt. Bij lage nachttemperaturen groeit de plant niet tot nauwelijks en wordt deze fructaan niet verbruikt, waardoor het fructaangehalte in het gras niet omlaag gaat maar op hetzelfde niveau blijft. De volgende ochtend begin je dus al met een hoger fructaan in het gras. Als het paard dit (vaak korte) gras eet, schiet zijn suikerspiegel omhoog, komen er meer suikers in de dikke darm terecht en ligt hoefbevangenheid op de loer. Gevaarlijke momenten zijn daarom de zonnige dagen en koude nachten (nachtvorst). Dan is het verstandig je paard of pony pas aan het eind van de ochtend of in de middag buiten te zetten, wanneer de temperatuur wat hoger is en het gras het fructaan heeft gebruikt om te groeien. Wel blijft in dit geval het fructaangehalte de hele dag aan de hogere kant. Alleen met bewolkt weer zal het dalen.

Advies weidegang

Tijdens het voorjaar moeten we voorkomen dat het paard in één keer een te grote hoeveelheid fructaan binnenkrijgt, ongeacht of ons paard gevoelig is voor hoefbevangenheid of niet. Zelfs de meest stabiele bacteriepopulaties van het spijsverteringsstelsel worden in een bepaalde mate beïnvloed door overbelasting van fructaan, maar zijn in staat de effecten te verminderen.

Gelukkig is het management voor alle paarden hetzelfde: voorzichtig omschakelen en het lichaam (lees: bacteriekolonies) de tijd geven zich aan te passen.

  1. Zet je paard in de ochtend buiten wanneer het fructaan nog niet al te hard gestegen is door de zon (m.u.v. nachtvorstperiodes). Op een erg zonnige dag kun je ze het beste in de middag van het gras afhalen. Met bewolkt weer maakt het tijdstip niet uit.
  2. Beperk de grasinname. Dat kan door het gebruik van een muilkorf, de oppervlakte van het grasland te beperken door een stukje af te zetten of de tijdsduur van de weidegang langzaam op te bouwen.
  3. Voer voordat je paard de wei op gaat een alternatieve suikerarme ruwvoerbron, zoals Pavo SpeediBeet. Dit ondersteunt het behoud van de fermentatiepatronen. Een lekkere natte mix, vlak voordat je je paard in de wei zet, zorgt er ook voor dat je paard een vol gevoel heeft waardoor hij zich in de eerste uren minder op het gras ‘stort’.
  4. Bouw je winterrantsoen af en stel een zomerrantsoen samen naast gras. In de praktijk betekent dit vaak dat het zetmeelrijke krachtvoer dat je in de winter voert, vervangen kan worden door zetmeelarm krachtvoer, zoals bijvoorbeeld Pavo Nature’s Best.

De actuele fructaanindex

Hieronder zie je de actuele fructaanindex, zoals Hoefnatuurlijk deze gebruikt. De kaart geeft per plaats een indicatie van de mogelijke hoeveelheid fructaan in het gras. De risicovoorspelling (laag, gematigd, hoog en zeer hoog) wordt gemaakt op basis van de temperatuur en de hoeveelheid zon. Let op: hierbij wordt dus geen rekening gehouden met overige factoren, zoals het soort gras, de bemesting, hoeveelheid zon en schaduw in de weide etc., waardoor het lastig is om een betrouwbare voorspelling te maken. Ons advies is dan ook om vooral je gezonde verstand te gebruiken en met bovenstaande tips de weidegang van je paard te managen.

Lees ook:

> Hoefbevangenheid

> Insulineresistentie bij je paard

> Paardenvoer zonder suiker


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >

Fructaanindex-helpt-bij-bewuste-weidegang

Pavo Nature's Best

De dagelijkse gezondheidsmuesli

Pavo SpeediBeet

Snel wekende bietenpulp vlokken

Pavo Vital

Dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer

Ruwvoer Quickscan

De snelle ruwvoeranalyse voor paarden

Ruwvoer Quickscan Plus

De uitgebreide ruwvoeranalyse voor paarden